2009. augusztus 3., hétfő

ital a forró napokra

meleg van. nagyon meleg. mert az rendben van, hogy a munkahelyen van légkondi. az rendben van, hogy itthon is van légkondi, de a szerencsétlen nem bír a nappali légterével sem. és az is rendben van, hogyha korábban végetér a műszak (mint tegnap 3-kor), akkor gyorsan megpattantunk harkányba és a medence szélén, jegeskávét szürcsölgetve eléggé elviselhető volt a hőség. az viszont nincs rendben, hogy ma itthon vagyok és nincs kedvem főzni, pedig bírom a kánikulát. azt hiszem a tűzhely bekapcsolása kicsit talán mégis sok lenne. ilyenkor részemről elég egy-két gyümölcs, mint kopaszbarack/dinnye. (mert füge ugye nincs.) viszont a jégbehűtött italok is jólesnek, mint a következő. a sárgabarack-kókusz párosítás nagyon jól működik, egy-két fűszer, mint az édeskés kardamom és a frissitő gyömbér pedig szépen hozzásimul az alapízek mellé.

kókusztejes sárgabarackturmix

400 g érett sárgabarack (valószínűleg őszivel is jó)
1 doboz kókusztej (kb 400 ml)
50 g friss gyömbér, meghámozva, lereszelve
4-5 kardamom, széttörve, mozsárban szétzúzva
3 ek méz

a hozzávalókat összeturmixoljuk, majd jégre hűtjük. én kevés aszalt vörösáfonyát is tettem rá, de valamilyen kései bogyós gyümölcs (szeder vagy friss kékáfonya) is klassz hozzá. ha valakinek így túl sűrű, kevés tejet is hozzáadhatunk. nagyon hidegen tálaljuk, még aznap illik elfogyasztani.

egyéb italok nyárra:
chai punch
sárgadinnyeturmix
mentás földieperbólé (mondjuk ez már annyira nem aktuális)

4 megjegyzés:

lorien írta...

Már csak egy kis barnarum, esetleg egy kevés ananász, és kész a jó barack colada :)

trinity írta...

Ez nagyon finom....gyakolatilag egy hideg gyümölcsleves. Soha jobbat ebben a melegben...

starfi írta...

lorien, azért az sem lenne rossz, de nincs ananászom. sem barnarumom:) azt hiszem, ezeket pótolni kellene:)

trinity, valahogy úgy, bár én szívószállal szürcsölgettem. ilyenkor azért jól esik nemfőzni, és mégis alkotni valamit a konyhában.

Wise Lady írta...

Ez nagyon tetszik nekem.