2010. október 6., szerda

karamelles-almás cheesecake

a jelenlegi kedvenc tortám. sokáig a tarte tatin (fordított almatorta) vezetett, aztán a tarte au citron (szakácsok könyvés citromtorta) volt a sztár. de most azt kell mondjam, új csillag született ez a torta a nyerő. vegyük csak végig a rétegeket: fahéjas-sós kekszmorzsa. karamellszósz. pirított dió. párolt fahéjas alma. vaníliás philadelphia-cheesecake. tejszínhab, megfejelve kevés dióval és karamellszósszal. öcsi is ezt a tortát kapta születésnapi tortának, csak arra még ráadásként tüzijáték is járt. egyébként ideális őszi sütemény, hiszen az almának szezonja van, a karamell meg jól passzol hozzá.

karamelles-almás cheesecake

az alaphoz:
250 g (1 csomag) hobbit keksz
55 g olvasztott vaj
3 ek cukor
1 tk fahéj
fél tk fleur de sel (vagy sima só)

a karamellszószhoz:
300 g kristálycukor
75 g vaj
200 ml tejszín
100 g dió

az almás réteghez:
50 g vaj
kicsit több, mint 1 kg alma (5-6 db)
125 g cukor
csipet só
1 tk fahéj

cheescake:
375 g (3 doboz) philadelphia sajtkrém
1 nagy tojás
fél citrom leve
75 g cukor
1 ek vaníliakivonat

tetejére:
200 ml tejszín
a karamellszószból kevés, díszítéshez
pár szem dió a díszítéshez

a kekszmorzsa, a karamell és a pirított dió, az alma alatt.

a sütőt 190 fokra előmelegítjük. egy sodrófával a kekszet adagonként egy zacskóban összetörjük. összekeverjük a cukorral, fahéjjal, sóval, majd a vajat is hozzáöntjük és jól kikeverjük. egy tortaformába tesszük a morzsát, majd egy kis peremet is gyártunk neki. 15 percig sütjük, majd a félig nyitott sütőben hagyjuk.

a karamellszószhoz a cukrot felolvasztjuk, amikor már jó karamelles, lehúzzuk a tűzről. hozzákeverjük a vajat (sisteregni fog) és a tejszínt is (bugyogni és gőzölni fog), jól elkeverjük, kis lángon kb 5 percig főzzük, közben gyakran kevergetjük. a diót szárazon egy serpenyőben gyakori rázogatás mellett megpörköljük, a héját kifújjuk a serpenyőből.

az almás réteg

az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, vékony szeletekre vágjuk. érdemes kemény, savanyú fajtát venni, hogy kellemes kontrasztja legyen a karamellnek. én granny smith fajtát választottam, ez azért is jó, mert nem főtt szét, csak egy két szeletnyi tört össze. a vajat megolvasztjuk, beletesszük a cukrot, enyhén karamellizáljuk és az almaszeleteket is beletesszük. lefedve addig főzzük, amíg a karamell feloldódott benne és sok levet ereszt, ekkor beletesszük a fahéjat, óvatosan átkeverjük, majd elfőzzük a levét (továbbra is kis lángon).

a philadelphia sajtkrémet a tojással, a citromlével, a cukorral és a vaníliával egy magas falú edényben elektromos habverővel 2-3 perc alatt simára keverjük.

a cheesecake-réteg, sütés előtt

a sütőt 170 fokra előmelegítjük, közben rétegezzük a tortát, így: a már kihűlt kekszmorzsára karamellszósz jön (3-4 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez), majd a pirított dió (szintén félrerakunk a díszítéshez), aztán az alma, a cheescake (legegyszerűbb vizes fémspatulával elsimítani). ezután a tortát 30-40 percig „sütjük”, de tulajdonképpen már csak dermesztjük. akkor jó a cheescake-réteg, ha a kés tisztán jön ki belőle. nem ér csalni az idővel úgy, hogy magasabbra tekerjük a sütőt, mert akkor a hő megpirítja a felszínét.

a kihűlt tortát 4 órán át hűtjük hűtőben, majd tálalás előtt a keményre vert tejszínhabot rákenjük, rácsurgatjuk a megmelegített karamellszószt, kicsit összekeverjük és megszórjuk dióval.

have fun! :)

29 megjegyzés:

Edó írta...

Jesszus Mária,asszem ennyire különleges,finom és érdekes tortát még sosem láttam!Ki kell próbalnom.

axi's kitchen írta...

Valami nagyon hasonlót szerettem volna írni, mint Edó :-) Ezt ki fogom próbálni a hétvégi szülinapi ebédre! Köszi!

Névtelen írta...

Hú, ez isteni lehet! Felvágva nincs róla fotód?
Gabi

Notburga írta...

Örületesen finom lehet, már csak ha az összetevöket nézem is... Hát a mostani diétámnak ez nem tenne jót, de a család további tagjai megérdemlik. Megeresztem... (talán pár morzsát megkóstolhatok én is)

Gabah írta...

ja, have fun! :-D
vittem!

Csicseriborsó írta...

Megyek Philadelphiát venni. Bár kevésbé kalóriadúsan is meg lehetne sütni...:))

duende írta...

Isteni! :) Én is vittem!

Jutka írta...

Meglepetés nálam, nézz be kérlek üdv. J

Cserke írta...

Nagyon pazar, a karamellás alma egyébként is kedvenc. És még szép is, nem mintha meglepő lenne:))

Dia írta...

Eszméletlen jó lehet!

Bianka írta...

HŰŰŰ csúcs, valami istenien néz ki

chriesi írta...

Ez tényleg csúcs finom lehet!

Ami írta...

Ez egy merénylet ellenem! :)
Ide azzal a tortával! :)

starfokker írta...

köszi mindenkinek :)

gabi, úgy nem készült fotó róla. mondanám, hogy lövök még párat, de már nincs mit lefotózni.

notburga, igen, ez a kevésbé diétás kategória :))

Moha írta...

Megláttam és elvesztem! A lányaim szintén, karamellimádók:)
Viszem a receptet, ezt ki kell próbálni. Gyönyörűűűű!

Mézigörl írta...

Csodaszép, és biztos istenien finom is! :):)

Zsiri írta...

Nem találok rá szavakat, hihetetlenül guszta!!!

szindi írta...

Kaptam egy díjat és mivel tetszik a blogod,szeretném neked tovább adni,mert Te aztán kreatív vagy!:))
kukk be hozzám érte!:)

Padparadsa írta...

Mi a jó kifejezés erre? Brutálisan jó?? ;)

Névtelen írta...

TÚL DRÁGA!

starfokker írta...

padparadsa, körülbelül jól megfogalmaztad :)

kedves névtelen, a 3 doboz philadelphia az egyedüli "DRÁGA" hozzávaló, de még így is jóval olcsóbb, mint amennyi a rendes cheesecake-be kell (70-80 deka). a keksz nem vészes (kb 300 forint), a tejszínből olcsó is kapható, nehogymár a 10 deka dión vagy a kiló almán vitatkozzunk. meg mint írtam, először SZÜLETÉSNAPI TORTA készült belőle, hát a 10 éves öcsém ne érdemelné meg?

Ottis írta...

Nagyon ötletes és mutatós ez a torta, én csak úgy alkalom nélkül is hajlandó lennék elkészíteni!És el is fogom készíteni.-)

Thrini írta...

Hmmmm, szimpatikus!! :)
Minden hozzávalót szeretek!
Gratula az alkotáshoz!!

Gabah írta...

SOS, Krisztián! Mekkora a tortaformád?

starfokker írta...

köszönöm szépen :)

thrini, a receptet a netről ollóztam össze, sok-sok hasonló receptből. úgyhogy az érdem nem az enyém sajnos

gabah, ment a mail fb-on! :)

Hajni írta...

Szia!
Szenzációs! A külcsín, a "belbecs", nagyon eltaláltad! Már csak jövőre lesz szülinapom, esetleg addig egy "örökbefogadtatást" nem intézhetnénk el:)?

Agatha írta...

Szia!
Engem is érdekelne, hogy mekkora formában sütötted!
Szenzációsan finom lehet, csütörtökre szeretném elkészíteni a keresztlányom 18. szülinapjára!!!

starfokker írta...

hajni, köszönöm, aranyos vagy:-))

agatha, lemértem, 26 centis a forma.

Bree írta...

Barátnőm küldte át a linket, azóta meg is csináltam. Tapasztalan lévén eltartott egy darabig, de megérte a szenvedés, mert rettenetesen finom lett. Azóta ez a különleges napi süteményünk! :) Köszönjük a receptet!