A süteményt (tortát) a francia remekművek közt tartják számon, és én is. Jó, persze, nincs olyan múltja és hagyománya, mint a clafoutis-nak, a tapenade-nak, az aioli-nak, a nugátnak, a bouillabaisse-nek, csak hogy párat említsek, főként a provence-i konyhából.

Egy másik verzió szerint az egyik Tatin nővér annyira szórakozott volt, hogy először a sütemény tetejére szánt tölteléket tette be a tortaformába, majd arra a tésztát. Akárhogyan is készült először, nagyon jól tette, hogy így készítette.
Tarte Tatin
a tésztához:
200 gr finomliszt
50 gr porcukor
100 gr vaj
1 tojássárgája
3-4 ek. víz
az almás töltelékhez:
1000 gr savanykás alma
100 gr vaj
200 gr krisztálycukor
A tésztához összekeverem a lisztet és a porcukrot, hozzáadom az olvasztott vajat, a tojássárgájával elkevert vizet és gyorsan összegyúrom, csak úgy tessék-lássék, nem kell minden egyes szemcsét homogenizálni és kidolgozni. Ezután fóliába csomagolom és a hűtőbe teszem. Egy óráig hűtjük, de szerintem egy éjszakára is benn maradhat.
Az almákat meghámozom, felnegyedelem, kimagházazom, felszeletelem 1-2 cm-es szeletekre. Aztán a 100 gr vajat megolvasztom egy olyan serpenyőben vagy edényben amit a sütőbe is be lehet tenni, megvárom, míg szépen buborékozik, majd belekeverem a cukrot. Alacsony (!) lángon megolvasztom a cukrot, ez eltart egy darabig. Ha magas lángon csináljuk, megég és keserű lesz. A karamellizálódás pedig abszolút váratlan pillanatban történik és elég gyorsan zajlik. Ha nem figyelünk, már késő lesz:)
Ezután az almákat beleteszem, kicsit összekavarom a sűrű karamellel és kis lángon, lefedve párolni kezdem. Majd amikor elég levet eresztett, le lehet venni a fedőt és néha meg-megkavarni. Én úgy szoktam, hogy itt már fokozom a lángot, és mellette állok, meg szimatolgatom meg kóstolgatom (na ezért szoktam 100-200 grammal több almát tenni bele). Mert így az igazi:) Elfőzöm az összes levét, miközben az alma szép aranysárgára karamellizálódik. Ne maradjon rajta lé, az almás massza álljon szépen össze. Leveszem a tűzről és megvárom, míg kihűl.
Ha ez megvan, akkor a tésztát kinyújtom, kicsit nagyobbra, mint annak az edénynek az átmérője, amiben sülni fog a süti. A tésztát az almára borítom, a széleit pedig betuszkolom a karamelles alma alá. Villával megszurkálom a tetejét (ami ugye az alja lesz). 180 fokon kábé 25 percig sütöm. Az eredeti recept 200 fokot ír, én kevesebbel szoktam. Így is frankón lehet látni, amikor szépen megsül a tészta. Ezután óvatosan kiügyeskedem a formából; én pont ez a rész miatt szoktam kapcsos tortaformában sütni, mert az oldalait eltávolítva könnyebben lehet szórakozni vele. Ha az aljára ragad valamennyi alma, le kell szépen kapargatni és a tortára simítani.
Vaníliaszósszal (hidegen vagy melegen), vaníliafagylalttal, tejszínhabbal isteni. Másnap még jobb, én reggelire szoktam:)
Az eredeti recept Stahl Judit Végre otthon! című könyvéből származik. A mese meg a wikipediáról.
5 megjegyzés:
Hú, ez nagyon jól hangzik és nagyon jól is néz ki. Egész véletlen nem jut egy kis szelet belőle nekem is? :)
már rég elfogyott, csak elmaradtam a posztolással:) különben holnap vittem volna. de lehet holnap este, vagy vasárnap reggel csinálok egyet és abból kapol a melóban. na?:p
jól hangzik... :)
Ezt ki kellett probalnom....
Nagy karamellrajongo vagyok, gyakran keszitek flant is, de ez a vajas karamell kifogott rajtam. Valszeg tul gyorsan akartam olvasztani a cukrot (a figyelmeztetes ellenere) es a cukor hamarabb karamellizalodott mint olvadt...Igy kaptam egy szep nagy -teszem hozza igencsak izletes- piritott vajban uszo karamelltombot, ami meg mindig kristalyos volt. Semmi gond, az egeszet belekonyorogtem egy edenykebe, es keztem ujra, ezuttal tobb turelemmel. Hat, nagyon lassan olvad az a cukor...Ugy 40 perc utan megelegeltem, mert mar megint kezdett karamellizalodni, es meg mindig nem olvadt el, es nyakon ontotten egy fel poharnyi vizzel. Cukor azonnal elolvadt, majd lefoztem rola a vizet. Most hul az alma, es isteni illata-ize van. Remelem, nem szurom.
Karamelltombombol pedig majd megprobalok csinalni meg egyet.
Koszi a receptet.
Kesz lett. Valami MENNYEI....
Nagy reszet el is pusztitottuk, de mivel meg ott volt az elozo -szerintem felresikerult-karamellkupacom, gyorsan sutottem meg egyet. Vizzel felmelegitettem a karamellt, ami igy ugye elolvadt, es (almam nem volt tobb) hamozott, friss oszibarackot foztem bele, amihez egy kis kardamomot is adtam. Most sul...
Megjegyzés küldése