2011. március 22., kedd

hagymasaláta

ha már megjött a tavasz és vele együtt a medvehagyma-szezon is, akkor igenis együnk medvehagymát. én szinte csak nyersen szeretem, főzve valahogy számomra nem az igazi, van egy édeskés-torokkaparós íze, amit nem nagyon kedvelek. nyersen azonban főnyeremény. a múltkor egy könnyed vacsorát készítettem, akkor még nem volt medvehagyma. most azonban ugyanehhez a langyos salátához csíkokra vágott medvehagymát is kevertem. könnyed, üde fehérborral és friss kenyérrel remek.

karamellizált lilahagymasaláta mozzarellával és medvehagymával

4 személyre

2 nagy fej lilahagyma
személyenként egy golyónyi mozzarella
olívaolaj
frissen őrölt feketebors
nagy szemű só (pl fleur de sel)
nagy csokor medvehagyma
egy-két tk méz
pár ek balzsamecet
pár szem átöblített kapribogyó

a lilahagymát vékony szeletekre vágjuk, olívaolajon nem túl nagy lángon, sűrűn kevergetve üvegesre pároljuk. félúton egy-két csepp balzsamecetet és a mézet is hozzáadjuk. félretesszük. a mozzarellát szeletekre vágjuk, vagy, ha apró golyókat használunk (amiből egy csomagot szintén számolhatunk egy főre), akkor félbevágjuk. a medvehagymát alaposan megmossuk, felcsíkozzuk.

a hagymát összekeverjük a sajttal, a kapribogyóval és a medvehagymával, balzsamecetet és olívaolajat öntünk rá. sózzuk és borsozzuk. frissen a legjobb.

egyéb medvehagymás receptek a tejbegrízen:
medvehagymás-kéksajtos gnocchi
forró lencsesaláta medvehagymával és vinaigrette-tel
tapenade (ajókás olajbogyókrém) medvehagymával
medvehagymás tojássaláta
spenótos-juhtúrós quiche medvehagymával

9 megjegyzés:

Zizi írta...

Hmmm, ez a sali nagyon jól hangzik. Meg kell csinálnom! :)

Kati írta...

Nagyon guszta!

Gizi írta...

Nagyon guszta a salátád!! Sajnos erre felénk nincs medvehagyma, de majd anélkül készítem el.:)

Eszter írta...

Húúú, ez irtó jól néz ki! A tálalás, a fotó is szuper! Ki fogom próbálni, köszi a receptet! ;-)
Gratulálok a bloghoz, tetszenek a műveid!

starfi írta...

köszönöm szépen mindenkinek :)

gizi, anélkül is nagyszerű lesz, hidd el :)

eszter, köszönöm!!

Eszter írta...

Szia!
Régóta olvasom a blogodat és nagyon tetszik. Szeretek ide járni.
Ez a bejegyzés egy pontot ér Számodra az "Egy jó szó" játékban! :-)
Látogass el hozzám, de itt is olvashatsz bővebben a játékról: http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html#ixzz1Hba0EdRq

Sandra G. írta...

nagyon guszta!
kérlek nézz be Hozzám:
http://chez-sandra.blogspot.com/2011/04/kedvenceink-blogger-vandordij.html

üdv

Formanek Csenge írta...

Pályázat Gasztrobloggereknek!

Keressük a legjobb tokaji borecetes recepteket!

A Tokaji Borecet Manufaktúra Magyarországon egyedülálló módon kiváló minőségű tokaji borokból készít borecetet. A magas minőségű alapanyagokra garancia, hogy a szakmai berkekben is elismert Tokaj Nobilis borászat borait használjuk fel boreceteink készítéséhez.
Célunk, hogy kiváló alapanyagként hozzájáruljunk az Ön ételei magasabb minőségéhez!

Receptversenyünkre gasztrobloggerek jelentkezését várjuk, akik tokaji borecettel készült fogásokkal indulhatnak. Jelentkezés esetén postázzuk teljes mintapalettánkat, ezek segítségével kell az ételeket elkészíteni. A legjobb recepteket kiválogatjuk, és készítőjük nevével egyetemben publikáljuk egy Magyarországon elsőként megjelenő borecetes kiadványban.

Részletek:

http://tokajiborecet.hu/hirek/palyazat-gasztrobloggereknek

Alíz, Erdélyből írta...

Hagytam egy kis üzenetet a helyesírásos blogodon. Kérlek, nézd meg!