karamelles-almás cheesecake
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgr0PnI-Ha89i-HWzMywFWtrC9SH3kLukslwO8MW-3QqnI14GWOzzOdcSchry__K_eaVirwjwOi-qdwCYbwq5c0q4bcu8YGGAi7F9FT35BSwGIkEBCj5FMzSHf88zJIaw1BxMUWEElZaOU/s400/keszen.png)
250 g (1 csomag) hobbit keksz
55 g olvasztott vaj
3 ek cukor
1 tk fahéj
fél tk fleur de sel (vagy sima só)
a karamellszószhoz:
300 g kristálycukor
75 g vaj
200 ml tejszín
100 g dió
az almás réteghez:
50 g vaj
kicsit több, mint 1 kg alma (5-6 db)
125 g cukor
csipet só
1 tk fahéj
cheescake:
375 g (3 doboz) philadelphia sajtkrém
1 nagy tojás
fél citrom leve
75 g cukor
1 ek vaníliakivonat
tetejére:
200 ml tejszín
a karamellszószból kevés, díszítéshez
pár szem dió a díszítéshez
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjEwWM5erQFghVr6JVSQiA8x4dn6qHoj6Y6RFLisUl0LMdZakBtzhsqi40MpJF1zvbCjerd5faPu4gWac6dd2jir6urQQxXFAihoS_qydtxdNS7uEY0dSLd3h9YFgRNY-np3kY8MRW2xqU/s400/1.png)
a sütőt 190 fokra előmelegítjük. egy sodrófával a kekszet adagonként egy zacskóban összetörjük. összekeverjük a cukorral, fahéjjal, sóval, majd a vajat is hozzáöntjük és jól kikeverjük. egy tortaformába tesszük a morzsát, majd egy kis peremet is gyártunk neki. 15 percig sütjük, majd a félig nyitott sütőben hagyjuk.
a karamellszószhoz a cukrot felolvasztjuk, amikor már jó karamelles, lehúzzuk a tűzről. hozzákeverjük a vajat (sisteregni fog) és a tejszínt is (bugyogni és gőzölni fog), jól elkeverjük, kis lángon kb 5 percig főzzük, közben gyakran kevergetjük. a diót szárazon egy serpenyőben gyakori rázogatás mellett megpörköljük, a héját kifújjuk a serpenyőből.
az almás réteg
az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, vékony szeletekre vágjuk. érdemes kemény, savanyú fajtát venni, hogy kellemes kontrasztja legyen a karamellnek. én granny smith fajtát választottam, ez azért is jó, mert nem főtt szét, csak egy két szeletnyi tört össze. a vajat megolvasztjuk, beletesszük a cukrot, enyhén karamellizáljuk és az almaszeleteket is beletesszük. lefedve addig főzzük, amíg a karamell feloldódott benne és sok levet ereszt, ekkor beletesszük a fahéjat, óvatosan átkeverjük, majd elfőzzük a levét (továbbra is kis lángon).
a philadelphia sajtkrémet a tojással, a citromlével, a cukorral és a vaníliával egy magas falú edényben elektromos habverővel 2-3 perc alatt simára keverjük.
a cheesecake-réteg, sütés előtt
a sütőt 170 fokra előmelegítjük, közben rétegezzük a tortát, így: a már kihűlt kekszmorzsára karamellszósz jön (3-4 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez), majd a pirított dió (szintén félrerakunk a díszítéshez), aztán az alma, a cheescake (legegyszerűbb vizes fémspatulával elsimítani). ezután a tortát 30-40 percig „sütjük”, de tulajdonképpen már csak dermesztjük. akkor jó a cheescake-réteg, ha a kés tisztán jön ki belőle. nem ér csalni az idővel úgy, hogy magasabbra tekerjük a sütőt, mert akkor a hő megpirítja a felszínét.
a kihűlt tortát 4 órán át hűtjük hűtőben, majd tálalás előtt a keményre vert tejszínhabot rákenjük, rácsurgatjuk a megmelegített karamellszószt, kicsit összekeverjük és megszórjuk dióval.
have fun! :)
a karamellszószhoz a cukrot felolvasztjuk, amikor már jó karamelles, lehúzzuk a tűzről. hozzákeverjük a vajat (sisteregni fog) és a tejszínt is (bugyogni és gőzölni fog), jól elkeverjük, kis lángon kb 5 percig főzzük, közben gyakran kevergetjük. a diót szárazon egy serpenyőben gyakori rázogatás mellett megpörköljük, a héját kifújjuk a serpenyőből.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3yVG-DDafPRkPVQTu7YwqlOZ5boEPO9SIy95fb2WauR5zMCMomVJAat3MLrhyza_Tys6KAYjDJApXZVI18_zEWanYKRk7IwwAQ5g8wvKx69CKGUPOeertrfn_xQ8PxIDqMN0NFtMXUg4/s400/2.png)
az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, vékony szeletekre vágjuk. érdemes kemény, savanyú fajtát venni, hogy kellemes kontrasztja legyen a karamellnek. én granny smith fajtát választottam, ez azért is jó, mert nem főtt szét, csak egy két szeletnyi tört össze. a vajat megolvasztjuk, beletesszük a cukrot, enyhén karamellizáljuk és az almaszeleteket is beletesszük. lefedve addig főzzük, amíg a karamell feloldódott benne és sok levet ereszt, ekkor beletesszük a fahéjat, óvatosan átkeverjük, majd elfőzzük a levét (továbbra is kis lángon).
a philadelphia sajtkrémet a tojással, a citromlével, a cukorral és a vaníliával egy magas falú edényben elektromos habverővel 2-3 perc alatt simára keverjük.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggqTxnfOjDGF27Vz6jhzWB5d794ktHY08bD5qWx7lr2e8EjTKILphb2_OeATMn67heCMiMMGgWvKBx_JpkNbPR7P2v7RFu0Tjr6relrgpqhfQcY0HOh_GWY1YJtZIGG4i1zzM1HcsJc3Q/s400/3.png)
a kihűlt tortát 4 órán át hűtjük hűtőben, majd tálalás előtt a keményre vert tejszínhabot rákenjük, rácsurgatjuk a megmelegített karamellszószt, kicsit összekeverjük és megszórjuk dióval.
have fun! :)
29 megjegyzés:
Jesszus Mária,asszem ennyire különleges,finom és érdekes tortát még sosem láttam!Ki kell próbalnom.
Valami nagyon hasonlót szerettem volna írni, mint Edó :-) Ezt ki fogom próbálni a hétvégi szülinapi ebédre! Köszi!
Hú, ez isteni lehet! Felvágva nincs róla fotód?
Gabi
Örületesen finom lehet, már csak ha az összetevöket nézem is... Hát a mostani diétámnak ez nem tenne jót, de a család további tagjai megérdemlik. Megeresztem... (talán pár morzsát megkóstolhatok én is)
ja, have fun! :-D
vittem!
Megyek Philadelphiát venni. Bár kevésbé kalóriadúsan is meg lehetne sütni...:))
Isteni! :) Én is vittem!
Meglepetés nálam, nézz be kérlek üdv. J
Nagyon pazar, a karamellás alma egyébként is kedvenc. És még szép is, nem mintha meglepő lenne:))
Eszméletlen jó lehet!
HŰŰŰ csúcs, valami istenien néz ki
Ez tényleg csúcs finom lehet!
Ez egy merénylet ellenem! :)
Ide azzal a tortával! :)
köszi mindenkinek :)
gabi, úgy nem készült fotó róla. mondanám, hogy lövök még párat, de már nincs mit lefotózni.
notburga, igen, ez a kevésbé diétás kategória :))
Megláttam és elvesztem! A lányaim szintén, karamellimádók:)
Viszem a receptet, ezt ki kell próbálni. Gyönyörűűűű!
Csodaszép, és biztos istenien finom is! :):)
Nem találok rá szavakat, hihetetlenül guszta!!!
Kaptam egy díjat és mivel tetszik a blogod,szeretném neked tovább adni,mert Te aztán kreatív vagy!:))
kukk be hozzám érte!:)
Mi a jó kifejezés erre? Brutálisan jó?? ;)
TÚL DRÁGA!
padparadsa, körülbelül jól megfogalmaztad :)
kedves névtelen, a 3 doboz philadelphia az egyedüli "DRÁGA" hozzávaló, de még így is jóval olcsóbb, mint amennyi a rendes cheesecake-be kell (70-80 deka). a keksz nem vészes (kb 300 forint), a tejszínből olcsó is kapható, nehogymár a 10 deka dión vagy a kiló almán vitatkozzunk. meg mint írtam, először SZÜLETÉSNAPI TORTA készült belőle, hát a 10 éves öcsém ne érdemelné meg?
Nagyon ötletes és mutatós ez a torta, én csak úgy alkalom nélkül is hajlandó lennék elkészíteni!És el is fogom készíteni.-)
Hmmmm, szimpatikus!! :)
Minden hozzávalót szeretek!
Gratula az alkotáshoz!!
SOS, Krisztián! Mekkora a tortaformád?
köszönöm szépen :)
thrini, a receptet a netről ollóztam össze, sok-sok hasonló receptből. úgyhogy az érdem nem az enyém sajnos
gabah, ment a mail fb-on! :)
Szia!
Szenzációs! A külcsín, a "belbecs", nagyon eltaláltad! Már csak jövőre lesz szülinapom, esetleg addig egy "örökbefogadtatást" nem intézhetnénk el:)?
Szia!
Engem is érdekelne, hogy mekkora formában sütötted!
Szenzációsan finom lehet, csütörtökre szeretném elkészíteni a keresztlányom 18. szülinapjára!!!
hajni, köszönöm, aranyos vagy:-))
agatha, lemértem, 26 centis a forma.
Barátnőm küldte át a linket, azóta meg is csináltam. Tapasztalan lévén eltartott egy darabig, de megérte a szenvedés, mert rettenetesen finom lett. Azóta ez a különleges napi süteményünk! :) Köszönjük a receptet!
Megjegyzés küldése