nagymamám krumplis pogácsája

1000 g burgonya
75 g zsír
1 tojás
1 pohár tejföl (165 g)
1 élesztő (50 g)
kb 400-500 g liszt (erre a receptben kitérek)
só
a krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk és jó sós vízben puhára főzzük. utána leöblítjük, majd egy tálba tesszük, hozzáadjuk a zsírt és összetörjük. utána hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, jól kikeverjük. tulajdonképpen egy sűrű krumplipürét kell készíteni. az élesztőt kevés vízben kis cukorral meleg helyen megfuttatjuk, majd a már kézmeleg krumplimasszához keverjük. ha nem elég sós, megsózzuk. hozzákeverünk kb 400-500 g lisztet, először fakanállal, aztán kézzel. nekem majdnem kellett fél kiló hozzá, de ha igen lisztes a burgonya, lehetséges, hogy kevesebb kell. anyukám azt mondta, hogy úgy kell kinéznie, mint egy keményebb, tömörebb fánktésztának, ami már nem ragad a kézhez.
a tésztát jól meglisztezett deszkán jól meglisztezett nyújtófával kb 2 cm vastagra (majdnem egy ujjnyi) nyújtjuk, majd mondjuk egy pohárral (az enyém 6 cm átmérőjű volt) kiszaggatjuk. a pohár száját minden kiszúrás után lisztbe mártjuk. a pogácsákat sütőpapírra tesszük, nem túl közel egymáshoz és 1 órát sütőben kelni hagyjuk (ilyenkor nem kapcsoljuk ám be még a sütőt). utána elő is melegítjük 220 fokra. ha felmelegedett, akkor betoljuk az egyik sütőlemezt (nekem kettőre fért rá). a sütőt azonnal 200 fokra mérsékeljük, körülbelül fél óra alatt szép pirosra sülnek. ezután újra felmelegítjük a sütőt 220 fokra, ha ez megvan, mehet be a következő tepsi, amíg még van.
a tészta sülés közben kicsit összeesik, ez normális. a krumpli nagy mennyisége miatt történik ez, hiába is kelnek meg olyan hatalmasra előtte. ettől a belseje nem lesz szalonnás, nagymamámnak is mindig lapos pogácsái voltak.
ebből melegen, tejjel bepuszilni párat... az ám maga a gyönyör!
10 megjegyzés:
szuper!!!
asszem, hétvégén krumplis pogi lesz, úgyis régen csináltam már:-)
meghoztad a kedvem...
ja, és az én nagymamám krumplis pogijának is megsötétedett az alja kicsit mindig...mmmmmm:-)
"az eltűnt idő nyomában.."
o ez szuper
volt vmi ilyesmi receptem, mostabanan eszembe is jutott nehanyszor csak tudom h a papir nem itt van ahol en, szoval tovabb is leptem a gondolaton
de akkor majd most jonnek a krumplis pogacsak, dejoo "_"
ez ígéretesen nagymamás :)
De rég ettem, nagyon guszta
Pogácsa terén még szinte szüz vagyok, de ezt most kiprobálom. Holnap jön egy pálinkáskedvü barátnöm, jó kisérö lesz a kupicák mellé. Ha sikerült elmondom...
chris, örülök, hogy meghoztam a kedved :)
anna, :)) próbáld ki ezt a receptet.
vesta, ahogy mondod! :) imádom. ma is egész nap szinte csak ezt ettem.
bianka, köszi. hát még én milyen rég... 2001 előtt valamikor. 10 éve. :(
gabesz, én sem sütöttem még pogácsát eddig :) várom a beszámolót! :)
Hú de jó kis pogi! Viszem is a receptet, végre örülhet a Zuram, a sok édesség mellett készül egy kis "sósság" :)
világbajnok a recept, nekem pici sóval többet kíván. Köszönet a Nagymamának! üdv :-)
Sziasztok!
Ma megcsináltam ezt a krumplis pogácsát. Ahhoz képest, hogy életemben először sütöttem krumplis pogácsát, igazán fantasztikus lett a végeredmény. Könnyű elkészíteni, igazából nincs vele macera, ha csak az nem, hogy biza' nekem kb. 70 dkg lisztet vett fel a végére a tészta és még így is ragadt kissé. Bőven kijött volna belőle a 40 db (sőt még talán több is), de én csak két tepsivel sütöttem (35 db), a maradék tészta nyújtásához-szaggatásához már nem volt energiám. Tényleg laposak az elkészült pogácsák, ez viszont egyáltalán nem ront az élvezeti értékén :) (hajnihoz csatlakozva, én már eleve több sót tettem bele). Aki meg akarja sütni, ne tamáskodjon, a végeredmény nagyon finom lesz! Köszi a receptet! Üdv: Narven
Megjegyzés küldése