kuglóf
(egy 23 centis kuglófformához pont jó a recept)

200 g rétesliszt
40 g élesztő
125 g cukor
375 g vaj (nem elírás)
125 ml langyos tej
5 tojás
1 citrom reszelt héja
50 g mazsola (legközelebb több megy bele)
50 g mandula
csipet só
zsemlemorzsa
az élesztőt a tej felével és egy teáskanál cukorral felfuttatjuk. kevés liszt mehet a tetejére, miután összekevertük az élesztőt a cukorral és a tejjel. kis lábosban felolvasztjuk a vajat, hozzáöntjük a tejet.
a liszteket egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojásokat, a reszelt citrom héját. ha a tej-vaj keverék kézmelegre hűlt, a felfutott élesztővel együtt hozzáöntjük a lisztes keverékhez. egy fakanállal jól kidolgozzuk. elég hamar összeáll, homogén lesz, de azért 5 percig keverni kell (én showder klubot néztem közben). utána belekeverjük a forró vízzel jól leöblített mazsolát és a mandulát is.
a kuglófformát jól kivajazzuk (én gyakorlatilag 40 deka vajat vettem, és alig maradt belőle. a 25 grammnyi darabkát - amennyi hiányzik a 400 grammhoz, mivel 375 grammot használunk – szinte teljesen elhasználtam a vajazáshoz. nekem zománcozott a kuglófformám, nem teflonos-tapadásmentes és biztosra akartam menni. a formába zsemlemorzsát szórunk, egyenletesen eloszlatjuk benne. a tésztát belekanalazzuk (vagy öntjük, ahogy tetszik) a formába, elegyengetjük óvatosan, és konyharuha alatt másfél órát kelni hagyjuk.
a sütőt 175 fokra előmelegítjük, a rácsot az alsó részre toljuk. a szépen megkelt és feljött kuglófot 45-50 percig sütjük, tűpróbáig. a teteje (ami később az alja lesz) szépen megpirosodik addigra. a formából pár perc pihentetés után óvatosan kiborítjuk egy rácsra, konyharuhával beborítjuk és úgy hagyjuk kihűlni. nem ér forrón befalni.
ezek után, kérdezem én, miért nem sütöttem eddig kuglófot?
nova szakácskönyvek: édességek
26 megjegyzés:
Gyönyörű a fotón, alig várom, hogy megkóstolhassam :)
jajjj de csinos lett :)))) és ezek szerint használható a forma, és nem olvadt el az első sütés felénél :)
Csodaszép:)) Azért kíváncsi lettem volna a formára is...:)
Nagyon jóóóó..lehet:) Gyönyörűséges!!!!
Ez a fotó nagyon csábító, meghozza az ember kedvét a kuglófsütéshez. Sok recepttel próbálkoztam már, de eddig nálam is a magasabb zsiradéktartalmúak vitték a pálmát, mert azok pár nap után is éppoly finomak, mint frissen. Tetszik a te verziód is, ha nem gond, megmentem magamnak a receptet.;)
Ügyes!!!Szép lett a kuglófod!
enikő, csak holnapig kell várnod:D
pöti, bizony, használható! nagyon szép egyenletesen sült benne a kuglóf, örülök, hogy megvettem.
maimoni, köszi:) a forma egy sima zománcozott forma, kívül sötét bordó.
andi, köszönöm:)
ms poppy, csak nyugodtan! örülök, hogy tetszik!
tündér, köszönöm:) és milyen finom! :D
Gyönyörű...hmmmm ;oPPP
tényleg szép lett:)
fölösleges annyit parázni, egyszerűen nem tudsz hibázni:D
Nagyon tetszik!:))
Gyönyörű lett! Nagyon szép a formád, ebben érdemes lesz kevert kuglófot is kipróbálni.
"keveri a halál géppel, van nekünk kezünk" ... remek a kuglóf, de a szóbeli tálalás annál inkább :-)
Lenyűgöző!
Hát ezért kár volt izgulnod! Csodaszép lett! :))
Finom, nagyon köszönöm :D meg a kirándulást is :DDDDD
niki, köszönöm:)
merci, valóban felesleges volt, köszi:))
móni, köszönöm!
moha, köszönöm neked is. az milyen, mármint a kevert kuglóf? az nem élesztős? vagy?
olzka, de komolyan :D köszi:)
millie, egycsipet, köszönöm szépen!
enikő, egészségedre, remélem a.-nak is ízleni fog! legközelebb felmászunk a rétre is, meg ülünk kicsit a sziklákon is, csak ne legyen akkora szél. :D
Csodás lett! :)
Szuper lett, valami meseszép!! Tényleg folyt?? :))
Eszméletlen jól néz ki! :)
A recept felettébb szimpatikus(talán a sok vaj miatt... :) ), én is mentettem.
Ja, és a Nova szakácskönyvekből az Édességek az egyik kedvenc sütis könyvem! :)
Én most állok neki:O)
limara, trinity, köszönöm szépen:) igen, mint a nokedli! :D
flatcat, köszi:) nekem is szimpatikus volt a vaj miatt és valóban az egy nagyon jó könyv! eddig sosem csalódtam, a gyümölcsös süteményei és a formában készült süteményei eszméletlenek! azt hiszem az első feketeerdő-tortámat is abból sütöttem és nem is volt nehéz!
névtelen, drukkolok! majd meséld el, milyen lett!:)
okés, az újabb kirándulásban benne vagyok :D visszük a.-t is, akinek természetesen ízlett a kuglóf :)
Szia!
Én is megsütöttem, nekem nagyon ízlett.
Kérdés: nekem egy kicsit sötétebb lett, nem olyan szép világos mint a tiéd. Ez baj?
Köszi amúgy, finom volt!
Adrienn
szerintem nem baj! úgy érted, kevésbé volt sárga? mert nekem otthonról vannak a tojások, amik szép sárgák voltak. ha esetleg boltban vetted őket, akkor lehetséges, hogy nem színeztek annyira. és örülök, hogy ízlett!:)
Én is házi tojást használok (anyukámtól), bár néha a boltinak szebb színe van.
Köszönöm, hogy válaszoltál! :)
Adrienn
Névtelen én most állok neki:Megsütöttem , már többször is, finom volt!Köszönöm szépen!
Megjegyzés küldése