2010. április 28., szerda

spárgakrémleves

azt hiszem, enyhe tojásfüggőségem van. hetente körülbelül 4-5-6-szor eszem tojást, és ez még az átlagos kategória. a szülői házba kábé úgy havonta-másfélhavonta jutok le, és nem bírok annyi tojást elhozni, ami ne fogyna el a következő vizitig. (meg ugye, a tyúkok sem bírnák ezt annyira.) a nagy hiperek meg főleg az ilyen vásárlókra számítanak, mint én. vannak ezek a bio-tanyasi-alternatívtartású-omega3zsírsavas-extrasárga-extraméretes tojások - persze aranyáron a tuskó gazdaságos tojáshoz képest -, én ezeket mind fel szoktam vásárolni. drága mulatság ez a tojásfüggőség. nem teljesen olyan a fíling, mint az otthoni, kukoricán és gizgazokon nevelkedett tyúkok tojásaival, de azért nem rossz. egy szó mint száz, a következő leveskét nemcsak azért ettük buggyantott tojással (ez a kedvencem amúgy, meg az omlettek), mert ugye a tojásfüggőség ezt diktálta, hanem a jamie természetesen szakácskönyv szerint is ezzel kell enni. nekem nem is kellett több, máris igencsak szimpatikus lett a recept. remélem nektek is.

spárgakrémleves buggyantott tojással (és egyéb zöldségekkel)

az adagokat benéztem, ez 8 személyre szól, nem négyre, most 1 hétig ezt esszük

1 kg friss zöld spárga
2 póréhagyma
1 nagy fej lilahagyma
4-5 zellerszár
1 jókora löket olívaolaj
2 liter húsleves
frissen őrölt feketebors (sok!)

tojások, baguette vagy kenyér
kevés olívaolaj, turbolya (opcionális)

a spárgákat megmossuk alaposan, fás végeit levágjuk, a fejeket szintén lemetsszük, de utóbbiakait félretesszük. a spárgaszárakat feldaraboljuk. a pórét karikára, a lilahagymát apróra vágjuk a zellerszárral együtt. jó nagy edényben (itt lett gyanús a recept, hogy nem 4 személyre szól) az olívaolajat felforrósítjuk, ráküldjük a felaprított zöldségeket a spárga kivételével. alacsony lángon 10 percig pároljuk, néha-néha átkeverjük. utána mehet hozzá a spárga, a húsleves. felforraljuk, 20 percig fedő alatt főzzük. beletekerjük a szép adag borsot, sózzuk, ha kell. óvatosan pürésítjük a levest, én botmixert használok. utána visszatesszük a tűzre, mehetnek bele az egészben hagyott spárgafejek. pár percig főzzük, és kész is. közben érdemes vizet forralni, amiben szokásos módon buggyantott tojást főzünk. pirított kenyérszeletekkel, a középen még folyós tojással, kevés olívaolajjal megspriccelve és esetleg összevágott turbolyával tálaljuk.

jamie oliver: jamie természetesen

9 megjegyzés:

duende írta...

Nagyon extra! Ha kapok szép spárgát, megcsinálom! Imádom a leveseket, no meg a csirágot is! (Na jó, a tojás is jöhet... :) )

Padparadsa írta...

Nagyon jól néz ki! Én épp a napokban lettem vérbeli spárga-rajongó, a leves-verziót is meg fogom kóstolni!
:)

starfi írta...

duende, érdemes:) a pirítóssal és a tojással nagyon finom.

padparadsa, köszönöm :) szerintem igen finom így, de "egészben" is szeretem. még jó, hogy most lettél spárga-rajongó, nem pedig teszem azt ősszel :D

zsuzsu írta...

Hát kérem szépen, teljesen le vagyok nyügözve a blogot illetően!!
Hol voltam én eddig? a lényeg: én lettem a 125!!!Elolvastam mindent a kezdetektől, most már csak főznöm kell!!Gratulálok!!!!!

"saját levében" írta...

Tegnap elkapott egy néni a piacon, hogy a spárgából lehet-e levest készíteni? Mondtam hogy hajajjj! A tojást megbökted a kedvünkért, vagy spontán folyt ki?

starfi írta...

zsuzsu, nagyon szépen köszönöm, kedves tőled :)

sl, ez jó :D megböktem, igen, miután beállítottam a fotót és készült előtte pár intakt tojásról is :))

Hugi írta...

Sziaaa!
Megcsináltam, isteni!!!! Köszönöm :)))

Várom a következő csodát ;)

trinity írta...

Hű, meg húúúúúúú.. Legközelebb én is teszek bele buggyantott tojást-eszméletlen jól néz ki!!

starfi írta...

hugi, örülök, hogy ízlett!

trinity, szerintem érdemes, abszolút feldobja!