2010. február 11., csütörtök

a sült cékla dicséretére

én komolyan nem gondoltam volna, hogy sütés hatására a céklának ennyire koncentráltabb, édesebb, teljesebb íze lesz. én mondom, totál más, mint főzve (főzve biztosan a főzőlébe távozik az aromák jókora része). úgyhogy most a sült cékla a nagy szerelem. mondjuk még nincs sok ötletem, mibe lehetne tenni, de majdcsak kigondolok valamit. most egy hagyományos céklasaláta készült belőle, nem túl hagyományos ízesítéssel, úgy látszik, van egy kis gyömbéraddikcióm mostanság. próbáltatok már sült zöldségeket, sült céklát? mit csináltok belőle?

saláta sült céklából, almával, zellerrel

4 ökölnyi cékla
2 alma
6-7 savanyú uborka
1 közepes zeller
2-3 ek kapribogyó
1 kis tejföl
löttyintésnyi tejszín
1 teáskanál zöldbors
kis csokor petrezselyemzöld
olívaolaj
friss gyömbér
frissen őrölt bors


a sütőt 200 fokra előmelegítjük. a céklákat jól megmossuk, majd papírtörlővel leitatjuk róluk a nedvességet. egyenként alufóliába csomaguljuk, de mielőtt lezárnánk őket, megspricceljük olívaolajjal és megszórjuk sóval. egy tepsire rakjuk őket és 45-60 perc alatt puhára sütjük. a zellert is megmossuk és fedő alatt sós vízben puhára főzzük (kb háromnegyed óra ennek a főzési ideje), majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. a céklákhoz nekem a 45 perc kevés volt (szakácsok könyve javasolta így), ezért visszatettem még negyed órára. mikor kész lett, újra beleszúrtam a villát, a céklák szép könnyedén csúsztak le róla. mindegyik csomagot kibontjuk és hagyjuk addig hűlni, hogy hozzájuk lehessen nyúlni.

amikor a céklák és a zeller kihűltek, meghámozzuk őket (legegyszerűbb lekapargatni róluk a héjat). az almával együtt mindkét zöldséget felkockázzuk. az uborkát felkarikázzuk, hozzászórjuk. a tejfölt elkeverjük a tejszínnel, az apróra vágott petrezselyemmel, a felaprózott zöldborssal és a kaprival, majd hozzáreszeljük a gyömbért, sózzuk, borsozzuk. végül a cékla-alma-zellerkockákra öntjük és jól elkeverjük. amikor kapok kaprot, feltétlen rakok ebbe a salátába.

eddig főtt céklával készítettem. rozskenyérrel, heringgel, friss baguette-el remek. igazi jó kis téli étel.

12 megjegyzés:

VOKinga írta...

Imádom a sült céklát én is ,ez a saláta pedig kicsit sem hétköznapi, megy a sürgősen kipróbálandókhoz! :)

Egyébként ha bekukkantasz hozzám, találsz egy narancsos verziót, abszolút minimál, de tökéletes páros, szívből ajánlom.

Orsibabba írta...

Cekla...az egyik legjobb, foleg most, hogy szezonja is van...
Szinte minden formatumban szeretem, nehany otlet, amiket en is szivesen keszitek:
http://www.eatingwell.com/search/apachesolr_search/beet
Amugy meg a salatad istenien nez ki!

Flat Cat írta...

Az almás-tejfölös kombó salátának nálam is játszik (de a Tied most annyira megtetszett, hogy biztosan ki fogom próbálni!), nyáron a nyári céklából grillezett őszibarackkal, rukkolával szintén saláta, a balzsamecetben sütött változat, esetleg egy kis tárkonnyal, vagy valami más extrával sülthús mellé köretnek.
De leggyakrabban csak rukkola+sült cékla+kecskesajt+dióolaj, egy kis málnaecettel, és ennyi.:)
Egyébként Mammánál van egy remek saláta belőle: http://dallacucina.freeblog.hu/archives/2010/02/07/Ceklas_vorosbabsalata_sonkaval/

Ízlésszindróma írta...

Ez isteni lehet, nekem egy kis köménnyel és tormával(tejszínnel) nagyon bejön.

á la carte kulinaria írta...

Már olyan sok helyen olvastam, hogy sütve jobb, hogy szerintem ma a hatásodra ki is próbálom. Pont van itthon, mert Taminak akarnék belőle vmit készíteni.

starfi írta...

vokinga, naranccsal is nagyon el tudnám képzelni! nem felejtem a javaslatod!

addicted, köszönöm a linket, a dicséretet! én is pont azért akartam mostanság készíteni, mert most van szezonja. rengeteg zöldséggel járok úgy, hogy nagyon szívesen ennék, például spárgát októberben... :)

flatcat, ez a grillezett őszibarack, rukola, cékla párosítás isteni lehet! csak jusson eszembe nyáron!:)

ízléssz., a kömény tényleg nem rossz ötlet!

á la carte, és tényleg. én sem gondoltam volna, hogy ennyire:) aztán bejegyzés is szülessen belőle!:)

rezervatom írta...

a karalabeval is ugyanez a helyzet, mint a ceklaval

nana írta...

üdv a klubban :)
nálam:
céklafasírt
http://vegasztromania.blogspot.com/2009/01/cklafasrt-cklarlteknek.html
céklatzatziki
http://vegasztromania.blogspot.com/2009/10/atfestett-falafel-es-tzatziki.html
két saláta ötlet - naranccsal, ill. kéksajttal
http://vegasztromania.blogspot.com/2008/01/varicik-egy-cklra.html
sült zöldségek
http://vegasztromania.blogspot.com/2009/01/tli-slt-zldsgek.html

Moha írta...

Ugye milyen finom sütve? Én ha nagyon sietek,akkor csak só, bors, fokhagyma,petrezselyemzöld,extraszűz olívaolaj és valamilyen mag kerül rá.(napraforgó, tök, szezám,)

starfi írta...

nana, igyekszem megnézni amiket készítettél, amint lesz időm:) köszi a linkeket!

moha, igen. releváció volt ez a sült cékla! úgy vettem észre, hogy a bors, a só meg az olívaolaj szinte mindenkinél szerepelnek és tényleg jót tesznek a céklának.

Unknown írta...

Sütve tényleg egész ehetővé válik a cékla ;) Amúgy ha megint főtt céklával készítenéd el a salátát, próbáld meg ciderben főzni a céklát egy kevés gránátalmasziruppal. Így még főzve is finom a cékla ;)

Kis Virág írta...

Kipróbáltam és tényleg finomabb sütve. Viszont nem volt kedvem bekapcsolni a sütőt, hanem egyszerűen bedobtam alufóliában (ahogyan írtad) a kandallóba. Csináltam mellé sütőtök csomagokat is rozmaringgal. Istenien átjárta füst...nyami!