gyömbéres-borókabogyós kiwikompót

250 g cukor
300 ml víz
4-5 szelet friss gyömbér
10-12 borókabogyó
1 citrom leve és héja
a cukrot vízben feloldjuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott gyömbért, a borókabogyókat és a citrom héját (késsel a legegyszerűbb, körben lehámozni), majd felfőzzük és lassú tűzön 5-10 percig rotyogtatjuk, hogy a fűszerek aromája átjárja a szirupot. közben a kemény húsú kiwit meghámozzuk, szeletekre vágjuk, hozzáadjuk a sziruphoz és pár percig pároljuk (ha túl sokáig tesszük ezt, elveszíti a színét). a kiwiszeleteket sterilizált befőttesüvegbe áttesszük, majd felöntjük a fűszeres lével. jól lezárjuk, ha kihűlt, hűtőben tartjuk. nekem egy kisebb befőttesüveg lett tele, ahogy a fotón látható.
14 megjegyzés:
tyűű, ez nagyon izgalmas!
Tettem dzsembe (jó,kellemesen savanyítja) gyümölcskenyérbe
(nem ízlett, van valami fucsa mellékíze), vékonyra szeletelve salátába (zeller, alma, narancs) vagy ahelyett, zsírosabb sültek mellé.
De jó ötlet! :)
Nem hiszed el, de éppen tegnap agyaltam a kiwilekváron, mert rengeteg van itthon. Natúr hús mellé szánom, a héten valamikor. Egyébként én nyersen, jó éretten imádom.
A múltkor én a licsit főztem bele kompótba, alma mellé. Jó volt az is. Nagyon kompótos vagyok. :)
Én fehér szőlővel együtt lekvárba tettem.
En csak nyersen kanalazgatom. meg gyumolcssaliba megy meg. Jo otlet nagyon a fenti reci!
duende, én is megpróbálom azt a marinált csirkehúst egy kiwisalátával, talán nem lesz rossz! :)
köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat!
Ízlések és pofonok, aki szereti, annak minden formában jöhet:)
Múltkor sós salátába tettem uborkával és paprikával, csak ajánlani tudom.
Egressel lekvárba szinte már klasszikusszámba megy. Vagy müzlibe. De a legjobb a héjából kikanalazni.
Jól hangzik gyömbéresen a kivi!
A Mamma által említett kivi-piszke (egres) páros nagyon finom. Én mentával is szívesen elkavarom a kivit, ill. mentával és zöld paradicsommal együtt sóska ízt eredményez a kivi.
Kérdés:
Mennyit vizet használtál?
Köszi
Adri
jajj, kihagytam a leírásból! adri, 300 ml-t, mindjárt be is írom a hozzávalókhoz. lényeg, hogy amikor a cukor felolvad, kicsit sűrűbb szirupot kapj.
a 6-7 szelet gyömbér is sok! a 4-5 bőven elég, ugyanis tegnap este megkóstoltam és nagyon gyömbéres lett, bőven elég bele amennyit másodjára írtam! még jó, hogy szeretem a gyömbér ízét... :D a borókáét viszont lehetne fokozni 1-2 bogyóval!
Gyönyörű lett! Mi csak úgy nyersen, meg tortákhoz, meg gyümölcssalátákhoz szoktuk enni.
Ez nagyon szép lett :) Gratula!
Ez maga a gyönyörűség:-D
Megjegyzés küldése