az első adagot körülbelül 7-8 éve készítette anyu ebből a baguette-ből. azóta sem csináltunk, de állandóan készültünk rá, körülbelül kéthavonta megállapítva, hogy milyen finom is volt a hagymás baguette. idén pedig már kétszer sütöttem ilyet, egyrészt mert nagyon hamar elfogyott az első adag, másrészt, mert nagy sikere is volt. a titka a friss élesztő használata és a hosszú kelesztési idő. minél több időt hagyjuk kelni, annál szebb lesz.
hagymás baguette
5 darab, kb 30 centis kenyérhez
1000 g liszt
600 ml tej
50 g olvasztott vaj
1 ek méz
50 g friss élesztő
1 ek só
500 g vöröshagyma
3-4 ek olívaolaj
1 tojás
szezámmag a díszítéshez
só
az élesztőt kevés cukorral és kevés tejjel megfuttatjuk. a sót az átszitált liszhez dolgozzuk. az olvasztott vajat és a mézet elkeverjük a tejjel és a liszt-só keverékhez adjuk. a tésztát jól kidolgozzuk, és meleg helyen, letakarva kelni hagyjuk. utána átdagasztjuk és újra kelni hagyjuk. a kelés körülbelül kétszer 1 órát vesz igénybe. közben a hagymát finomra vágjuk és olívaolajon megfuttatjuk, sózzuk és kihűtjük. a tésztába beledolgozzuk a hagymát, itt még szükség lesz liszt hozzáadására. a tésztát 5 részre osztjuk (mérleggel a legegyszerűbb), majd baguette alakúra formázzuk (én a szakácsok könyve alapján dolgoztam). a kész kenyereket sütőpapírra helyezzük (egy sütőlemezre én hármat tettem egyszerre), tetejüket bevagdossuk, megkenjük a felvert tojással és meghintjük szezámmaggal. a sütőt 230 fokra előmelegítjük. amíg a sütő bemelegszik, addig a baguette-ek szépen megkelnek kicsit. kábé 25 percig sütjük őket, vagy amíg aranybarnák nem lesznek. akkor vannak készen, ha a kenyereket alulról megkopogtatjuk és kongó hangot ad. rácson hagyjuk kihűlni, majd papírba és konyharuhába csavarjuk őket.
az eredeti recept 150 g hagymát írt, de véleményem szerint ettől a mennyiségtől sem lesz túl hagymás (én még többet elbírnék benne).
a natúrkonyhából
2010. január 6., szerda
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
18 megjegyzés:
Ez nagyon ínycsiklandozó! Mmmm... összefut a nyál a számban (ha szabad ilyet mondani). Meg fogom sütni, addig pedig róla álmodom :D
Remek lett a kép (is)!
Gyönyörű, szinte érzem az illatát! :))
Úristen, de szép!!!
Adri
Hú, 1 kila liszt :-) Fél kila hagyma :-)
Osztok-szorzok, de kipróbálom kevesebb mennyiséggel!
Nagyot nyelő smiley :-) Hozzá kicsike libazsír...
zsuzsi, örülök, hogy tetszik :)
anazar, limara, adri, köszönöm!
chef viki, ez szerintem normális mennyiség :D bár először én is fél adagot csináltam :D én kacsazsírral ettem! :)))
Kacsazsííííír!!! Áááááá... ide vele!
Biztosan nagyon finom! :)
Kipróbálom...
Én ma este kipróbáltam fél adaggal, szuper lett. 3 hatalmas hagymát csaptam hozzá...:)
Köszönöm a receptet!
Szia,
milyen lisztet használtál? El tudod képzelni rozs-sima, teljes kiörlésű-sima variációkban is? (Tudom, olyankor több folyadék kell...)
Köszönöm,
Mackómama
Dszilvia, örülök, hogy tetszik és jó lett!:)
Mackómama, én sima finomlisztet használtam. én nem vagyok nagy rajongója a teljes kiőrlésű dolgoknak, de attól még lehet, hogy jó lenne úgy is!
uu, hát ez nagyon jól néz ki!
Ügyes :)
Ha van egy kis időd kukkants be hozzám : )
http://alacarte-kulinaria.blogspot.com/2010/01/kreativ-blogger-dij.html
fini lett, bár átdolgoztam kicsit ;) kösziiiii :)))
jelentem, elkészítettem az általad javasolt krumplis verziót és tök jóóóó lett, szép lazán puha tésztájú... finom:-)
és köszi az ötletet, meg a tanácsot...
Szia,
én fél adaggal próbálkoztam, de isteni finom lett, mindenkinek elnyerte a tetszését!
Nagyon köszi a pontos leírást! :-)
Andi
pöti, láttam, király vagy!:)
chris, egészségedre :) ugye, hogy nem nagy ördöngősség!
andi, nagyon szívesen, én örülök, hogy ízlett!
Nezz be hozzam es ha van kedved jatssz!:)
Megjegyzés küldése