2009. november 14., szombat

zöldségalaplé

ma délelőtt csicsókából főztem krémlevest. általában húslevessel szoktam felereszteni a puhuló zöldségeket, de ma ki akartam próbálni egy másik megoldást. így ma sima zöldséglevest főztem, úgy, hogy a szeletekre vágott zöldségek egy éjszakát hideg vízben áztak. fűszerezést nem kapott - mivel ez csak egy alaplé lett -, csak egy kis sót, de azt is a végén.

zöldségalaplé

2 sárgarépa
1 zeller
1 paszternák
100 g csiperkegomba
1 nagy fej vöröshagyma
fél póréhagyma
1-2 szál zellerzöld
1 csokor petrezselyem szára
2500 ml víz


előző este a gomba kivételével meghámozzuk a zöldségeket. a sárgarépát felkarikázzuk, a többi zöldséget szeletekre vágjuk. a petrezselyemszárat a zellerzölddel együtt beletesszük, felöntjük a vízzel. lefedjük, majd egy éjszakán át hűvös helyen állni hagyjuk. másnap felrakjuk főni, a habját leszedjük. egy-másfél óra lassú gyöngyözés után megsózzuk, majd leszűrés után már használható is. én nagy részét lefagyasztottam, a többi ment a csicsókához. bármilyen zöldség mehet hozzá, például 1 zöldpaprika, vagy 2-3 paradicsom kinyomott leve, kevés kelkáposzta, ami éppen van.

kellemes, letisztult ízű alaplé lett, jó lesz mártásokba, levesekbe, egytálételekbe is akár.

a natúrkonyhából

körkérdés: ti hogyan főztök zöldségből alaplevet?

12 megjegyzés:

Lilla írta...

respekt.
sosem főzök alaplevet, bio leveskocka meg bio szárított zöldségkeverék. 19 literes a fagyasztóm... ez azt hiszem elég magyarázat.

Flat Cat írta...

Hasonlóan. :)
Gomba helyett kelkáposzta, póré helyett még egy vöröshagyma, kevés szemes bors és csipetnyi sáfrány a színe miatt. Egy paradicsom is van benne mindig.
Meg nem áztatom be előző este, általában frissen főzöm, ennyire előre nem szoktam tervezni. :)

trinity írta...

Na, megint beégtem:))
Sehogy:(
Többnyire húslevest használok alapként, aztán tényleg ott van nekem is a biovegeta-az tényleg jó-bár biztosan nem annyira, mint az alapleved! Ügyes vagy!!

nana írta...

én így:
http://vegasztromania.blogspot.com/2009/04/zoldsegalaple-es-fuszeres-repaleves.html
bár valamit biztos, h változtatok rajta, vagy a zöldségeket, v a fűszerezést.
viszont nagyon tetszik ez az ötlet!

VKOrsi írta...

hasonlóan, bár sosem áztattam még előtt.
1 babérlevél és 1 szem szegfűszeg megy még bele.

leveskockáról bő 1 éve teljesen leszoktam (bio volt előtte is), aztán fél éve a bio levesporom is elfogyott, azóta az sincs :)

szoktam még füstölt alaplevet főzni (füstölt oldalasból - ez nagyon változatosan felhasználható), és csirkealaplevet, más nincs nálam.

starfi írta...

lilla, köszönöm. amúgy én sem szoktam (mármint CSAK zöldségekből), csak most rámjött:) a túl sok szabadidő (illetve a szabad szombat, már ezt teszi az emberrel) :D

flatcat, pénteken az áztatásról én is le akartam mondani, de rájöttem, hogy nincs kedvem megcsinálni a csicsókakrémlevest. és mivel a hozzávalók megvoltak már, meg a recept is áztatósan szólt, ezért csináltam meg mégis. a sáfrányt megértem, elég sápatag lett így.

trin, köszönöm:) én is húslevest szoktam csinálni, most valahogy jött ez az ötlet, hogy abszolút zöldséges lesz. mi jöhet még:))))) ez a biovegeta cucc érdekelne, hogyan csinálod, vagy hol veszed?

nana, köszönöm és a linket is, azonnal lecsekkolom:)

vkorsi, én csirkealaplevet szoktam főzöcskézni néha, vagy húslevest fagyasztgatok le. ha legközelebb ilyenem támad, lehet húsleves-szerűbbre csinálom, mármint ami a fűszerezést illeti.

Névtelen írta...

A megfőtt zöldségeket javaslom kenyértésztába....
hihetetlen változatossá teheti a mindennapi mannánkat.

Mackómama

Unknown írta...

Nagyon szép színe van a lének a képeden!

Zöldségalaplevet? Szinte sose készítek - ált. vagy marhacsontból készül marhalalaplé, amit jócskán beforralok, ill. csirkeszárnyakból csirkealaplé. Mindegyik alaplébe szoktam tenni 1-2 friss babérlevelet, 3-4 szál kakukkfüvet, 1 gally rozmaringot és petrezselyemből szinte semmit (nem szeretem). Sárgarépából 1 kis, vagy csak egy fél kerül bele - nem szeretem az édes ízét a levesben. Sóból is ált. csak kevés kerül bele, mert mártáshoz továbbhasználva gondot okozhat, ha elfőzöm. Csontból főtt marhaalaplébe pl. nem kerül egy csipetnél több. Ja és persze csirkealaplébe mindig kerül fehérbor - zöldségalaplébe is kerülhet egy kevés szerintem.

Lilla írta...

biovegeta van minden dm-ben, meg nagyobb boltokban is a bio részlegen.
jobb helyeken többfajta van, lehet olvasgatni a hozzávalókat, hogy melyik szimpatikusabb.

starfi írta...

bb, köszi az ötletet!

lilla, köszönöm, majd megnézem!:)

Wise Lady írta...

Az áztatásnak mi a szerepe, miért csinálod?

starfi írta...

wise lady, gondolom kicsit kijönnek az aromák a zöldségekből, bele a vízbe. talán hasonló az alapja, mint a gyógykivonatok készítésénél a macerálásnak. meg hát ugye, ezt írta a könyv:D