petrezselyem pesto

1-2 marék mogyoró (vagy valamilyen olajos mag, pl dió)
jó adag lereszelt parmezán vagy grana padano
100-200 ml olívaolaj, amennyit felvesz
frissen őrölt feketebors
3 gerezd fokhagyma
só
a petrezselyem leveleit letépkedjük a szárakról, és egy turmixgépbe tesszük. a mogyorót durvára összevagdaljuk(azért használtam mogyorót, mert a dió ízét kicsit durvának találtam volna), szárazon kissé megpirítjuk, hogy színt kapjon. nem kell ledörzsölni a héját, a pirítás után úgyis lejön kicsit. annyi ilyenkor a dolgunk, hogy szabad téren (vagy erkélyen, vagy ablakban állva) a serpenyőt rázogatva kifújjuk a héjakat belőle. ezután a petrezselyemhez adjuk, a meghámozott fokhagymával együtt, borsozzuk, sózzuk, hozzáöntünk kevés olajat, és pépesítjük. az olajat lassan adagoljuk, hogy ne folyjon a végeredmény. ha kész, sterilizált befőttesüvegbe átkanalazzuk. hűtőben 1-2 hétig eltartható, de azért a biztonság kedvéért együk meg gyorsan.
nagyon passzol kagylós ételekhez, halakhoz, grillezett csirkéhez, de tésztaszószként, vagy pirítósra kenve is megállja a helyét.
3 megjegyzés:
Sajnálom a sok szép bazsalikomot:( Nekem meg kiszáradt, pedig esküszöm, kapott elég vizet!!
De ugye, hogy nem rossz petrezselyemmel sem??? Én szeretem...
Én is sajnálom, de majd legközelebb!:)
És ez is jó lesz azért valamire:))))
trin, határozottan finom. gondoltam, hogy ízleni fog, sőt, megkockáztatom, kicsit medvehagymás íze van!
szepy, de jó ám!:) pl pestós tésztának, vagy pestós leveles tésztából készült csigához. vagy csak felkanalazom szenyó mellé:)
Megjegyzés küldése