amikor kiskölök voltam, anyu sokszor csinált pirogot (finnül pirakka). már nem emlékszem, milyen feltét járt hozzájuk, de igen sűrű vendég volt nálunk. és természetesen én nagyon nem szerettem, valamiért a vajas-omlós tészta íze miatt. és akkor utána majdnem 20 évig nem éreztem újra azt az ízt. csak amikor a múltkor készítettem quiche-t (ejtsd kís), és ugyanolyan ízei voltak! elöntöttek az emlékek, amik egy ízhez kötődtek, láttam anyut és magam a régi régi panellakásban, ahol a konyhában sztereó magnó szólt, piros sarokpad volt az étkezőasztalnál és a pirogok forrón gőzölögtek a tűzhely tetején, míg anyu le nem takarta konyharuhával. és persze hiába is tette elém, nem ettem belőle, nem szerettem. most mégis kedves emlék volt ez. régi, gyerekkori "worry-free" emlék. kérdem én, mit nem lehetett ezen szeretni? finom, omlós tészta, igaz, a töltelék tutira nem ilyen volt. szóval, mit mondhatnék még? süssetek pirogot, süssetek quiche-t!
cukkinis-baconos quiche
a tésztához (28 cm átmérőjű formához)
1 tojás
125 g vaj
250 g liszt
só
esetleg 1-2 ek víz
a töltelékhez
300 g vékony, zsenge cukkini
200 g bacon
1 nagy fej vöröshagyma
3 tojás
200 ml tejszín
200 g ementáli sajt
olívaolaj
frissen őrölt feketebors
a tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, és a vizet is hozzáadjuk, amennyiben nem akar összeállni a tészta. ezután folpack-ba csomagoljuk és fél-1 órát a hűtőben pihentetjük.
a töltelékhez kevés olívaolajon megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, majd félrerakjuk és a zsírjában megpároljuk a vékony karikákra vágott cukkinit, kis tűzön, néha megkevergetve, fedő alatt. a tejszínt egy tálba öntjük, sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a sajtot (elég a nagylyukún), beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és összekeverjük a cukkinivel és a szalonna felével is.
a tésztát kinyújtjuk és a formába igazítjuk. a sajtos-tejszínes-cukkinis cuccot a tésztára öntjük és megszórjuk a maradék baconnel. 180 fokon kb 40 percig sütjük, közben érdemes rátenni alufóliát, hogy ne piruljon meg túl hamar a teteje.
balzsamecetes-bazsalikomos paradicsomsalátával isteni. ideális nyáresti vacsora, hidegen pedig klassz reggeli.
inspiráció: tv paprika magazin, 2007 október
2009. július 29., szerda
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
3 megjegyzés:
Nahát, én szívesen lettem volna gyerek nálatok! :)
Nekem kedvet csináltál-de miért van az, hogy a 2 kisebb épp úgy vélekedik, mint Te, anno.....
lúdanyó, :)))
trinity, ezek a büdös kölkök!;-)
Megjegyzés küldése