úgyhogy főzök újra, illetve, mint ebben az esetben, sütök is. vasárnap otthon voltam, anyu olyan ételeket készített, hogy már megint sikerült elámítania. a legjobban talán a hízott tyúkmáj sikerült (mintha foie gras lett volna!), amit olyanra készített, amilyennek lennie kellett. kívül megpirult, belül még rózsaszín, krémes maradt. mangalicazsírban sütötte ki, új fokhagymával, maréknyi metélőhagymával szórta meg, remek volt. egyszerűen remek.
a cseresznye is otthonról van, a fán szedtük, több mint 7 kilót szedtünk. azért nem mindet hoztam el:) szuper délután volt, borsót szedtünk és fejtettünk, öcsivel és les-zel papírsárkányt eregettünk (végre egyszer nem bosszankodtunk a szél miatt); sörösdobozokra lőttünk, és a frissen beszerzett kecskéket csodáltuk.
cseresznyés-faepres túrós lepény
a tésztához:
400 g búzaliszt
35 g friss élesztő
50 g vaj
50 g cukor
1 tojás
csipetnyi só
tej, amennyit a tészta felvesz
a tetejére:
kb 250 g fekete faeper
kb 600 g cseresznye*
3 tojássárgája
250 g túró
175 g tejföl (egy kis pohárnyi)
75 g cukor
2 teáskanál vaníliakivonat
kevés szeletelt mandula
az élesztőt kevés tejben, kevés cukorral megfuttatjuk. a lisztet a cukorral és a sóval összekeverjük, hozzáadjuk a tojást és a vajat, meg kevés tejet, és jól összegyúrjuk. a tejet mindig apránként adagoljuk, amennyit a tészta felvesz. utána letakarjuk, egy óráig pihentetjük-kelesztjük.
a cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, a faepret megmossuk, papírtörlőn megszárítjuk.
sütés előtt
a megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy kivajazott sütőlemezre tesszük, olyanra, aminek van azért pereme is. a tojások sárgáját összekeverjük a túróval és a tejföllel, beleszórjuk a cukrot is, majd ízesítjük a vaníliakivonattal. a tojások fehérjét is felhasználhatjuk, úgy, hogy a keményre vert habot ebbe a kulimászba forgatjuk.
a sütőt 180 fokra előmelegítjük. a tetejére való tejfölös-túrós cuccot a tésztára kanalazzuk, egyenletesen szétterítjük. a cseresznyéket rápakoljuk, közéjük illesztjük a faepreket is és megszórjuk a szeletelt mandulával. ezután kábé 1 órán át sütjük. melegen is finom, de hidegen is:)
* a cseresznye nem azért fehéres-sárgás, mert éretlen, hanem mert ilyen fehér fajta, na.
12 megjegyzés:
faeper! annyira jó...
De régen találkoztam faeperrel! Pedig milyen fincsi. A süti is nagyon jól néz ki!
Cseresznye, zöldborsó, kecske nálunk is megvolt, jó ötlet a papírsárkány, a szüleim úgyis jó szeles helyen laknak, na majd legközelebb.
A lepény pedig piszok jól néz ki!
Jó lett a sütid! Faepret eddig még csak nyersen ettem. Szegény, kicsit olyan lenézett szegény rokonként van számon tartva.
A faeper olyasmi, mint a szeder, csak fán terem, ugye? Az nagyon finom!
Szép lett a lepény!
Manóanyó, Rosamella, köszönöm.
lúdanyó, teljesen igazad van. és bár itt is csak szinte mellékszereplő, de csak azért, mert a többit megettük, és hát ennyi maradt:)
trinity, olyasmi:) nézd meg ezt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Eperfa
Gyönyörű a lepényed! :)
Jó, hogy visszajöttél! :))
Faeper, gyerekkoromat idézi! Ma mentem el egy ilyen fa mellett, itt még nem érik. Most fedeztem fel ráadásul, hogy a szomszédtól átnyúlik egy ilyen fa ága, és ami átnyúlik ugye... :))
Gyönyörű a lepény! :))
Nagyon gusztusos! Bravo!
duende, limara, anett, köszönöm!:)
Hú, de szeretem ezt a fehér cseresznyét, régen volt a telkünkön, de már sajnos nincs. A piacon meg sosem látok. :(
ez a süti tényleg finom!
megcsináltam apróbb változtatásokkal: ribizlire cseréltem a gyümölcsöket és a túróba még marcipánt is kevertem :) mondhatnám azt is, hogy a túróban szétolvadó, esetleg megpiruló marcipán mennyei :)
egy szó, mint száz: nagyon finom lett! :)
Megjegyzés küldése