Már egyszer készítettem májat fokhagymával és citrommal, most kicsit újragondoltam az ételt, és egyszerűsítettem rajta. Tésztát nem tálaltam hozzá, friss kenyérrel ettük.
Pozitív: Ugyanazok az ízek, talán frissebb aromák a nyers fokhagyma és a citromhéj/citromlé használata miatt. Sokkal gyorsabb és nem tökölős ez a verzió. A tészta nem is hiányzott, jobban lehet koncentrálni a májra.
Negatív: Azért annak a sült citromhéjnak a ropogós textúrája szépen kiegészítette a máj krémes lágyságát, de az ízében nem múlja felül a friss citromot.
Citromos-fokhagymás csirkemáj
600 g csirkemáj
1 fej fokhagyma
2 citrom (nem kezelt héjú)
2-3 púpozott ek. liszt
napraforgóolaj
só
A csirkemájakat az esetleges zsíroktól, hártyáktól (meg a lépektől) megtisztítjuk, majd lisztbe forgatjuk. A fokhagymákat gerezdjeire szedjük, megtisztítjuk, fokhagymanyomón áttörjük. A citrom héját lereszeljük, az egyiket felvágjuk és a levét az egyik feléből kifacsarjuk.
Annyi olajat öntünk a serpenyőbe, hogy a májakat majd elfedje. A napraforgóolajat felforrósítjuk, és a májakat 5-6 perc alatt megsütjük (én majdnem takaréklángon sütöttem, mert különben igencsak szépen durrog és fröcsög, tapasztalat). Az áttört fokhagymákat egy nagyobb jénaiba szórjuk, amiben majd az összes máj bőven elfér. A kisült májakat ebbe az edénybe tesszük, lefedjük. Ha kész az összes máj, rászórjuk a citromhéjat, sózzuk, meglocsoljuk pár teáskanál citromlével, lefedjük, és a tartalmát jól összerázzuk, ezáltal mindenhol jó fokhagymás és citromos lesz. Kész is van.
2009. január 24., szombat
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
7 megjegyzés:
Te is citromrajongó vagy? Én egyszerűen odavagyok érte! :-)
Ezt a recept nekem való! Meg is fogom csinálni! :-))
megírtam a könyvest, és küldtem egy barátságost: http://grenadinegasztro.blogspot.com/2009/01/ajndkba.html
Szia! Nézz be, kérdésem van... :-))
5 dolog, amitől függsz... :-)))))
Shalom! Ebben a blogban még nem jártam, pedig nagy hobbim a blogolvasás. Sajnos a rengeteg blog közül kis százalék az ami igényes is, úgyhogy jól esett ezt itt megtalálni. ;)
Mondjuk ha már szombat bejövetele után képes vagyok internetezni legalább nem kellene itt mutogatnom is magam, de ezt a kommentemet már csak azért is megírom! :)
Gondolom sokan mondták már, hogy furcsa, hogy fiú létedre így szeretsz sütni/főzni. De én nem azt mondom, hogy furcsa, hanem hogy dicséretes. Én is szeretnék ha tudnék. De mivel nem tudok, nem szeretek... :)
Viszont a citromot duende-hez hasonlóan én is nagyon szeretem, ha rajtam múlna minden ételbe tennék valamilyen formában.
Grenadine, köszönöm szépen:)
duende, én is szeretem a citromot:D hétfőn lesz az utolsó vizsgám, és akkor összeszedem a gondolataimat, írkálok valamit a függőségekre, jó?:)
Richárd, köszönöm szépen! Az megnyugtat, hogy ennyi idősen még én sem nagyon főztem egyedül, inkább csináltam amit anyu mondott. Úgyhogy még siiiiimán megtanulhatsz később főzni! Csak el kell kezdeni:D
Nem a lépektől, hanem elsősorban az EPÉTŐL kéne megtisztítani a májat...
manapság már epe nélkül kerül forgalomba a máj, ha hentesnél, ha multiban veszed. ki fizetne plusszban azért? ha pedig a hentesed neked direkt rajta hagyja, igen kedves névtelen, akkor vagy ne végy májat, vagy válts hentest.
Megjegyzés küldése