2009. január 24., szombat

máj és citrom és fokhagyma, újra

Már egyszer készítettem májat fokhagymával és citrommal, most kicsit újragondoltam az ételt, és egyszerűsítettem rajta. Tésztát nem tálaltam hozzá, friss kenyérrel ettük.

Pozitív: Ugyanazok az ízek, talán frissebb aromák a nyers fokhagyma és a citromhéj/citromlé használata miatt. Sokkal gyorsabb és nem tökölős ez a verzió. A tészta nem is hiányzott, jobban lehet koncentrálni a májra.

Negatív: Azért annak a sült citromhéjnak a ropogós textúrája szépen kiegészítette a máj krémes lágyságát, de az ízében nem múlja felül a friss citromot.

Citromos-fokhagymás csirkemáj

600 g csirkemáj
1 fej fokhagyma
2 citrom (nem kezelt héjú)
2-3 púpozott ek. liszt
napraforgóolaj


A csirkemájakat az esetleges zsíroktól, hártyáktól (meg a lépektől) megtisztítjuk, majd lisztbe forgatjuk. A fokhagymákat gerezdjeire szedjük, megtisztítjuk, fokhagymanyomón áttörjük. A citrom héját lereszeljük, az egyiket felvágjuk és a levét az egyik feléből kifacsarjuk.

Annyi olajat öntünk a serpenyőbe, hogy a májakat majd elfedje. A napraforgóolajat felforrósítjuk, és a májakat 5-6 perc alatt megsütjük (én majdnem takaréklángon sütöttem, mert különben igencsak szépen durrog és fröcsög, tapasztalat). Az áttört fokhagymákat egy nagyobb jénaiba szórjuk, amiben majd az összes máj bőven elfér. A kisült májakat ebbe az edénybe tesszük, lefedjük. Ha kész az összes máj, rászórjuk a citromhéjat, sózzuk, meglocsoljuk pár teáskanál citromlével, lefedjük, és a tartalmát jól összerázzuk, ezáltal mindenhol jó fokhagymás és citromos lesz. Kész is van.

7 megjegyzés:

duende írta...

Te is citromrajongó vagy? Én egyszerűen odavagyok érte! :-)

Ezt a recept nekem való! Meg is fogom csinálni! :-))

Grenadine írta...

megírtam a könyvest, és küldtem egy barátságost: http://grenadinegasztro.blogspot.com/2009/01/ajndkba.html

duende írta...

Szia! Nézz be, kérdésem van... :-))
5 dolog, amitől függsz... :-)))))

Névtelen írta...

Shalom! Ebben a blogban még nem jártam, pedig nagy hobbim a blogolvasás. Sajnos a rengeteg blog közül kis százalék az ami igényes is, úgyhogy jól esett ezt itt megtalálni. ;)
Mondjuk ha már szombat bejövetele után képes vagyok internetezni legalább nem kellene itt mutogatnom is magam, de ezt a kommentemet már csak azért is megírom! :)
Gondolom sokan mondták már, hogy furcsa, hogy fiú létedre így szeretsz sütni/főzni. De én nem azt mondom, hogy furcsa, hanem hogy dicséretes. Én is szeretnék ha tudnék. De mivel nem tudok, nem szeretek... :)
Viszont a citromot duende-hez hasonlóan én is nagyon szeretem, ha rajtam múlna minden ételbe tennék valamilyen formában.

starfi írta...

Grenadine, köszönöm szépen:)

duende, én is szeretem a citromot:D hétfőn lesz az utolsó vizsgám, és akkor összeszedem a gondolataimat, írkálok valamit a függőségekre, jó?:)

Richárd, köszönöm szépen! Az megnyugtat, hogy ennyi idősen még én sem nagyon főztem egyedül, inkább csináltam amit anyu mondott. Úgyhogy még siiiiimán megtanulhatsz később főzni! Csak el kell kezdeni:D

Névtelen írta...

Nem a lépektől, hanem elsősorban az EPÉTŐL kéne megtisztítani a májat...

starfi írta...

manapság már epe nélkül kerül forgalomba a máj, ha hentesnél, ha multiban veszed. ki fizetne plusszban azért? ha pedig a hentesed neked direkt rajta hagyja, igen kedves névtelen, akkor vagy ne végy májat, vagy válts hentest.