Úgyhogy változtattam a recepten, nem is kicsit, én már az általam jobbra varázsolt pralinéreceptet közlöm. Ezen is lenne kis tupíroznivaló, ugyanis a massza még mindig elég viszkózus, de ha behempergetjük különböző magvak durvára vágott darabjaiba vagy kakaóporba, akkor kevésbé menekülős a desszert, vagy legalábbis nem ragad oda mindenhez. De ezen is lehet segíteni: ha kész, bemehet a hűtőbe, majd 30-40 perc elteltével segítünk nekik újraformálódni szép gömbbé. Utána pedig célszerű hűtőben tárolni és csak akkor felkínálni, ha el is fogy azonnal. (El fog.)
Mandulalikőrös házi praliné

80 ml víz
100 g hámozott mandula
100 g mogyoró
250 g jó minőségű étcsokoládé
60 g vaj
80 ml tejszín
2 tojássárgája
60 g nem cukrozott kakaópor
1-2 ek mandulalikőr (vagy esetleg mandulaaroma, de akkor annak megfelelő mennyiség)
vágott pisztácia (a hempergetéshez)
cukrozatlan kakaópor (a hempergetéshez)
A cukrot egy nagyobb edényben karamellizáljuk (kis lángon, szép lassan), majd ha szép aranyszínű, hozzáöntjük a vizet és a karamell oldódásáig keverjük. A meghámozott mandulát (ehhez legegyszerűbb a héjas mandulát leönteni forrásban lévő vízzel, majd 5-6 perc állás után leszűrni, konyharuhára kiteríteni és a mandulákat a héjukból egyenként kinyomni) és a mogyorót ledaráljuk, majd a forró karamelles szirupba keverjük. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk (kis lángon úgy, hogy a tál alja ne érjen bele a vízbe), majd ezt is hozzákeverjük a magos karamellhez. A vajat a tejszínnel, a két tojássárgájával és a likőrrel simára keverjük, hozzáadjuk a csokis-karamelles egyveleghez és alaposan kikeverjük. Éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap nedves kézzel gombócokat formálunk a masszából (ne sokáig olvasszuk a kezeink között), majd a pisztáciába vagy kakaóporba keverjük. A pisztáciát jó, ha megpörköljük előtte.
Egyébként már nincs belőle.
2 megjegyzés:
Biztos isteni, de hogy gyönyörű, ahhoz kétség sem fér. Mellesleg imádom a mandulalikőrt!
akkor biztos ízlett volna :))))) még van idő, készítsd el, próbáld ki:)
Megjegyzés küldése