2008. december 21., vasárnap

karácsonyra, második rész

A trüffelimádat folytatódik, egy bejegyzés erejéig. Ez egy másik recept lesz, szerintem sokkal finomabb, mint az előző volt. Viszont volt vele egy kis gondom, méghozzá az eredeti recept szerint túl folyékony lett volna a massza, így szobahőn hamar felpuhult és szinte kitöltötte a rendelkezésre álló teret. Amúgy nem is értem, egy félfolyékony masszából hogyan tudtak a receptírók golyókat formálni, ennyit a "kipróbált" receptjeikről. Merthogy ebből nemhogy 34 golyót nem lehet formálni (pont ennyit kell a recept szerint ám), de még egyet sem.

Úgyhogy változtattam a recepten, nem is kicsit, én már az általam jobbra varázsolt pralinéreceptet közlöm. Ezen is lenne kis tupíroznivaló, ugyanis a massza még mindig elég viszkózus, de ha behempergetjük különböző magvak durvára vágott darabjaiba vagy kakaóporba, akkor kevésbé menekülős a desszert, vagy legalábbis nem ragad oda mindenhez. De ezen is lehet segíteni: ha kész, bemehet a hűtőbe, majd 30-40 perc elteltével segítünk nekik újraformálódni szép gömbbé. Utána pedig célszerű hűtőben tárolni és csak akkor felkínálni, ha el is fogy azonnal. (El fog.)

Mandulalikőrös házi praliné

160 g kristálycukor
80 ml víz
100 g hámozott mandula
100 g mogyoró
250 g jó minőségű étcsokoládé
60 g vaj
80 ml tejszín
2 tojássárgája
60 g nem cukrozott kakaópor
1-2 ek mandulalikőr (vagy esetleg mandulaaroma, de akkor annak megfelelő mennyiség)
vágott pisztácia (a hempergetéshez)
cukrozatlan kakaópor (a hempergetéshez)

A cukrot egy nagyobb edényben karamellizáljuk (kis lángon, szép lassan), majd ha szép aranyszínű, hozzáöntjük a vizet és a karamell oldódásáig keverjük. A meghámozott mandulát (ehhez legegyszerűbb a héjas mandulát leönteni forrásban lévő vízzel, majd 5-6 perc állás után leszűrni, konyharuhára kiteríteni és a mandulákat a héjukból egyenként kinyomni) és a mogyorót ledaráljuk, majd a forró karamelles szirupba keverjük. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk (kis lángon úgy, hogy a tál alja ne érjen bele a vízbe), majd ezt is hozzákeverjük a magos karamellhez. A vajat a tejszínnel, a két tojássárgájával és a likőrrel simára keverjük, hozzáadjuk a csokis-karamelles egyveleghez és alaposan kikeverjük. Éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap nedves kézzel gombócokat formálunk a masszából (ne sokáig olvasszuk a kezeink között), majd a pisztáciába vagy kakaóporba keverjük. A pisztáciát jó, ha megpörköljük előtte.

Egyébként már nincs belőle.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Biztos isteni, de hogy gyönyörű, ahhoz kétség sem fér. Mellesleg imádom a mandulalikőrt!

starfi írta...

akkor biztos ízlett volna :))))) még van idő, készítsd el, próbáld ki:)