2008. november 28., péntek

banánhab

Már három hete készülök ezzel a recepttel. Egy hétig, gondolkodtam, hogy tényleg elkészítsem-e. Aztán megvettem a hozzávalókat, amik nem voltak itthon (banán, narancs). Történt ez az első hét végén. Aztán mindig közbejött valami, meló, suli, kedvetlenség, fáradtság, egyéb (a megfelelő szó aláhúzandó). Tegnap végre volt kedvem/időm, és mivel a banánok is megértek 3 hét alatt (!), a banánhabnak semmi akadálya nem volt. Megjegyezném, hogy a banánba beépített alkoholegységek miatt nem kellett volna plussz banánkrémlikőrt/vodkát adagolni a habhoz, ám a túlérett (értsd: erjedt és már önmagában zselés) banánokat diszkvalifikáltam a versenyből.

Citrusos banánhab kardamommal

250 gr érett banán
1 narancs leve
1 citrom leve
110 gr porcukor
2 ek vodka (krémlikőr helyett)
2 ek víz
3 zselatinlap + víz
360 ml tejszín
3-4 kardamom magjai mozsárban összetörve

Mivel valószínűleg órákig lehetne válogatni a banános polcon, hogy pont 250 gr banánt vegyünk, a következőképp cselekedtem: úgy kezdtem, hogy egy banánt héjastul lemértem (már otthon, nem a spárban játszottam). Ez lett kettőszáztizenvalamennyi gramm, és hozzáadtam annyi hámozott banánhúst, hogy kiegészüljön 250 grammra, majd a pucolatlant egész banánt is meghámoztam és a turmixba dobáltam.

Hozzáadjuk ezután az átszitált porcukrot és a gyümölcsleveket, majd ezeket az előre összetört kardamommaggal alaposan pürésítjük. (A kardamom egy frankó fűszer és klasszul illik a banánhoz. Ezt a foodpairingen talált információk is megerősítették bennem. Ez tényleg egy jó oldal, Beatbull!:)) A zselatinlapokat közben legalább 10 percig hideg vízbe áztatjuk. Közben verjük fel a tejszínt, majdnem keményre. Ha lejárt az idő, nyomkodjuk ki alaposan a lapokat. A vizet és az alkoholt melegítsük fel, majd húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint. Amikor feloldódott, öntsük hozzá a banános krémhez és alaposan keverjük el. Óvatosan, több adagban adjuk hozzá a tejszínhabot és keverjük el. Töltsük kis tálkákba/poharakba, majd legalább 6 órán át hűtsük. Nekem ennyi idő kellett, míg a buborékok láthatóvá váltak a habban.

Igazából nem vagyok oda a banános dolgokért, mert az kábé csak turmixba jó. Meg ebben a formában is; mind a kardamom, mind pedig a gyümölcslevek jót tettek neki. A cukor mennyiségét is csökkentettem, mert túl soknak találtam volna (igaz, hogy csak 15 gramm-mal kellett volna többet rakni, de eredetileg meg csak 100-at akartam, de megszaladt a kezem).

4 nagy adag lesz ebből a mennyiségből.

Eredeti recept: Szakácsok könyve

4 megjegyzés:

Grenadine írta...

majdnem ugyanilyen banánhabot csináltam kb egy éve, fent van a blogon, finom is volt, de a színe..
ez tényleg ilyen szép fehér lett a valóságban?

starfi írta...

aha, ilyesmi színű lett, nemtom olyan vajszínű kicsit, de nem sárgás, hanem olyan tejeskávéárnyalattal, de azért fehér, na érted:) kicsit javítottam a kép minőségén, de csak kontraszt/fényerő tekintetében, szóval fehérítés nem volt:))) pedig a gyümölcsös cucc állt egy kicsit, de valószínűleg nem oxidálódott a citromlé miatt.

nagy nehezen azért megtaláltam a Te habot, hála a góglinak:)

Taen írta...

Tényleg szép buborékos lett, ügyes :)
Mindanégynagyadagotmegettétek??? :p

starfi írta...

bizony-bizony, buborékos:) Megettük igen:)))) Mind a négy nagy adagot:P