2008. november 28., péntek

végre valami kínai

Már elég régóta vágytam valamilyen ázsiai étel után. Amióta meg olvastam a Tintalevesen a Dél-Kínai barangolásokat, méginkább összefutott számban a nyál (no nem a szárított pácolt denevérre:)) Főleg az ilyen szaftosabb ételeket szeretem, meg amik sűrűn szaftosak, meg amik sűrűek, ízesek és szaftosak:) Tegnap Taennel ugyan benyomtunk egy kis ázsiait (édes-csípős bundás-szezámmagos csirkét, de most nem saját készítésűt), de egyik szószos étel sem volt már túl bizalomgerjesztő este 6 felé (sima kínai büfében), úgyhogy mára semmi más nem maradt hátra, minthogy főzzek valamit. Valami kínait.

Kockára vágott sertéshús kukoricával

225 gr sertéscomb
*2 ek sötét szójaszósz
*fél tk kristálycukor
*1 kiskanál rizsbor (helyettesíthető vodkával)
*1 ek víz
napraforgóolaj a sütéshez
2 ujjnyi hámozott, apróra vágott friss gyömbér
1 nagy gerezd finomra vágott fokhagyma
250 ml húsleves
frissen őrölt feketebors ízlés szerint
néhány csepp szezámolaj
fél ek. kristálycukor
1 ek étkezési keményítő, 3 ek vízzel elkeverve
1 konzerv morzsolt kukorica (jó minőségű)
1 tojás, jól felverve
6 szál újhagyma, karikára vágva

A páchoz összekeverjük a *-gal jelölt hozzávalókat, majd belekeverjük az apró kockákra vágott sertéshúst és 20-25 percig állni hagyjuk (időnként át lehet keverni). Ezután a pácot kiöntjük, a húst forró, bőséges olajban, wokban világosbarnára sütjük. Az olajat kiöntjük, majd egy ek. olajat hevítünk, beledobáljuk a gyömbért, a fokhagymát és a húst, 3 percig dobva-rázva sütjük. Beleöntjük a húslevest és felforraljuk, majd hozzáadjuk a borsot, a cukrot, a szezámolajat, esetleg kevés sót, ha szükséges, majd újabb 3 percig sütjük. Hozzáöntjük a keményítő-víz keveréket, majd jól elkeverjük. A lecsöpögtetett kukoricát turmixoljuk (nem kell teljesen, maradjanak benne egész szemek), majd a wokba öntjük. Ráöntjük a felvert tojást is, 2-3 percig sütjük, néha megkeverjük, majd végül belekeverjük az újhagymát is. Párolt rizst vagy főtt rizstésztát adunk hozzá.

Kb. 4 kisebb adag lesz belőle.

A Tiger Books 1991-es Chinese Cooking könyvéből.

4 megjegyzés:

Taen írta...

Na ez tényleg finom szaftos husi :)
Megették?

starfi írta...

de meg ám, csak a szájuk jár, hát nem megmondtam?:)

Névtelen írta...

Örülök, hogy megihletett a beszámoló, és megértem, hogy nem a szárított denevér!

Len írta...

Szia! Kérdeznék szakácskönyves kérdést ha szabad:
http://akkormit.blogspot.com/2008/12/szakcsknyvek.html