2008. október 3., péntek

paprika & olajbogyók

Azt hiszem a probléma megoldódott, vírus nincs, "(c) starfokker" felirat van. De azért még nem örülünk előre a medve bőrére, várunk pár napot (hetet) a győzelem bejelentéséhez:)

Egyébként valamelyik este sajtvacsorát ettünk, friss bagettel, fehérborral, olajbogyóval és marinált sült paprikával. Igazából csak kétféle sajtot (Bleu d'Auvergne és egy friss, érlelt kecskesajt) vettem, de ez bőven elég volt, főként a következő kiegészítőkkel együtt. A receptek két személyre szólnak.

Marinált sült paradicsompaprika

3 piros paradicsompaprika
1 ek. fehérborecet
5-6 ek. olívaolaj (vagy teszem azt egy jókora löttyintésnyi adag)
ízlés szerint só, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem, stb.

UPDATE: Kápia paprikával nagyságrendekkel finomabb!:)

A paprikák minden porcikájukat láng felett (gáztűzhelyesek előnyben) szenesedésig sütöm. Ha egy elkészült, egy kisebb lábasba teszem, folpack-kal lefedem, így a saját gőzében megpuhul a héja, amit utána könnyedén le lehet kapargatni. Ha nem gáztűzhelyünk van, akkor állítólag villanysütőben, a paprikákat a rácsra fektetve, magas fokozaton is el lehet készíteni, bár ezt még nem próbáltam. Amint még egyel elkészülünk, azt is a folpack alá dobjuk.

Ha kihűltek, leszedegetjük a paprikák héját, amit egy mélytányér felett érdemes végezni, mert ha a leve kifolyik, jajj a marinációnak. A levet tehát a tányérban hagyjuk, a paprikákat felvágjuk csíkokra, vagy falatnyi darabokra. Hozzáöntjük az ecetet, az olajat, esetleg sózzukvagy zöldfűszerekkel is ízesíthetjük. Hidegen is finom.

Citromos olajbogyók

100 gr fekete olajbogyó
1 citrom
olívaolaj
frissen őrölt feketebors

A citrom héját lereszeljük, majd kinyomjuk a levét. A citromlevet összekeverjük az olívaolajjal, majd a bogyókra öntjük, a bogyókat összekeverjük. Borssal és a citrom héjával megszórjuk.

5 megjegyzés:

Taen írta...

Gratulálok, remélem tartós lesz a javítás :)
Amúgy paprikát sütni villanysütőben is lehet, remek módon. Csak a csöpögő lé miatt a rács alatt a tűzhely alját ne felejtsük el kibélelni, különben az elszenesedett cuccot napokig vakarhatjuk a sütő aljáról!

starfi írta...

hát én is remélem:) na, kössz a tippet, biztosan így fogom csinálni legközelebb. még jó, hogy írtad, hogy kell az aljára is vmi papír v ilyesmi, mert tuti elfelejtem magamtól:D

Névtelen írta...

Komolyan mondom most ettem de már megint éhes vagyok.....ez már kinzás. egyébként nagyon tetszik a recept :) S. K.

starfi írta...

SK, melyik?:)

Névtelen írta...

Hát nekem az olajbogyós nagyon tetszet, bár én fekete olajbogyót annyira nem szeretem. De ezt biztos megkostólnám. :) S.K (Clau)