2008. április 6., vasárnap

vkf! XIV., második rész

Megcsináltam, ettem belőle. És sűrűn fogok ilyet főzni, bánom, hogy eddig nem tettem. Igen, végülis a ludaskásáról van szó, de mostanában nem vagyok oda a rizsért. Ezért nem is szokványosan, hosszúszemű rizzsel készítettem. Úgy, ahogy kell, először egy risotto alapot főztem (azt a normális olasz fajtát), aztán magyarosítottam.

Az étel átszellemült. Kellemes, vajas-húsleveses-boros ízvilágba kevertem bele a Neguilla receptjeként főzött húslevesből a zöldségeket, húst. Már csak sült máj kellett hozzá. És egy kis Irsai Olivért kortyolgattam hozzá, a Nyakas pincészettől. Azt hiszem, ennyi kell a boldogsághoz.

Lúd-risotto sült májjal (aka ludaskása, másképp)

200 gr risotto rizs (pl. arborio)
500-700 ml húsleves
150 ml jó minőségű fehérbor

libahús (aprólékból), szívek
levesben főtt zölségek (sárgarépa, gomba, zeller esetleg)
50 gr vaj
1 vöröshagyma
máj, zsíron megpirítva

A vajat megolvasztom, majd üvegesre párolom benne a hagymát. Ezután belekeverem a rizst, kis lángon párolom. Beleöntöm a bort, kis lángon folyamatosan kevergetve megvárom, míg a rizs beszívja. Ezután kevergetve hozzáöntöm a húslevest és 12-15 perc alatt puhára főzöm, míg a levét el nem főtte, azaz a rizs magába nem szívta. Én elég szárazra főztem (néha mondjuk kellett alá-alá öntögetni a húslevest), mert úgy volt igazán köze a ludaskásához, ami ugye nem nagyon tocsog. De ízlés dolga; lehet nedvesebbre is főzni, de akkor én biztos nem keverném hozzá a húst meg a zöldségeket, csak plusszban egy kis vajat és parmezánt:)

A risotto alatt elzárom a lángot, óvatosan beleforgatom a cafatokra tépkedett húst, a félbevágott szíveket, a felkarikázott sárgarépát, a felnegyedelt gombát és a kockákra vágott zellert, de ez utóbbi el is maradhat. Kis csészékben tálalom, a tetejükre darabka sült májat teszek, borsozom, vagy, ahogy én csináltam: fánkkiszúróba tömködtem az ételt, majd lassan lehúztam róla a fémkorongot. Én savanyú uborkát is kínálok hozzá, esetleg csípős cseresznyepaprikát.

Libamell-darabkával, vagy akármilyen szárnyas combjával a tetején tálalva nagyon frankó. Kacsa-confit is illik hozzá, természetesen saját zsírjában abálva.

Koncepció: Bűvös Szakács, risotto recept: Sajtok könyve

6 megjegyzés:

Bombadil Toma írta...

nem lehetett rossz!:) napok óta gondolkodok valami ilyesmiben. lehet, hogy én is megcsinálom...:)

meir írta...

menuben lehet kerni?

starfi írta...

hajrá toma, tedd azt:) nem hiszem, hogy csalódnál.

meir, megint szállítsam házhoz?:D

meir írta...

igen arra gondoltam:)

Névtelen írta...

Ez az egyik legfinomabb libaétel, gyakorlatilag egyfajta liba-esszencia. Rizottósítva egyértelműen jobb, mint az eredeti ludaskása :)

starfi írta...

akkor ebben megegyezhetünk :)