2008. április 6., vasárnap

vkf! XIV., harmadik rész

És ha már ennyi finom főtt húsom maradt, köszönhetően a levesnek, akkor kellett hozzá egy jó kis mártás, azaz szósz. Mindig is szerettem a gyümölcsszószokat. Édesanyám olyan almás meggyszószt készít, hogy csak na; hozzá pedig az elmaradhatatlan pirított darát. Hihetetlen mennyiségeket tudok bekanalazni (meg bevillázni) belőlük.

De mivel a meggyszósz főleg nyári termés (most ne térjünk ki a mélyhűtött gyümölcsökre), ezért almamártást gondoltam ki. Kapóra is jött egy régi magyar recept, melyet erősen megvariáltam; ugyanis a klasszikus értelemben vett habarást kissé módosítottam. Bár lehet, hogy ez is annak számít, tessék eldönteni.

Kapros almaszósz

4-6 savanykás alma (preferálom a több almát)
125 ml víz
250 ml húsleves
200 ml tejszín
2 ek. étkezési keményítő
2 tojássárgája
1 csokor kapor
1 ek. fehérbor
75 gr vaj

Az almát meghámozom, kimagozom, vékonyan felszeletelem. A vízzel együtt felteszem főni, gyorsan felforralom, majd takarékra állítom a lángot. Beleöntöm a húslevest, majd lefedve, gyöngyöző forrással kb 15-20 perc alatt nagyon puhára főzöm. Ezután az egészet leturmixolom (nem kell teljesen homogénre), visszaöntöm az edénybe. Hozzákeverem a tejszínnel simára kevert keményítőt (na ez a rész a habarás-helyettesítő rész), jól elkavarom, majd beleszórom az apróra vágott kaprot, és a fehérborral elkevert tojássárgáját. Pár perc keverés után hozzáadom a hideg vajat, ha felolvadt, lezárom a lángot.

Elsősorban főtt húsokat tudnék hozzá elképzelni, de egy semleges ízű sült tarját, vagy szárnyast is kipróbálnék vele.

És hogy miért magyaros ez az étel? Első indok: az eredeti recept biztosan az (erdélyi magyar szakácskönyvből). Második indok: az eredeti receptben lévő habarás miatt, és az ebben a receptben lévő habarás-szerű sűrítési eljárás miatt. Harmadik indok: mert nem sok konyhában használnak gyümölcsös mártásokat, főleg nem főtt húsokhoz; az angol konyha inkább sült húsokhoz ajánlja az almaszószt, kacsához, sonkához a Cumberland-mártást. Nekünk pedig van meggyszószunk, gyümölcsszószunk. És most már kapros almaszószunk is.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Wow! Új fejléc?:-)

starfi írta...

hát, csak átmenetileg:) majd lesz szebb is:)

Névtelen írta...

Ez nagyon jol hangzik, sztem hamarost ki fogom probalni! :) Es sok sikert a vizsgaidoszakhoz ;) (nekem is lesz meg egy :( , nemsokara, az utcso)

starfi írta...

köszönöm szépen:) próbáld is ki, szerintem nagyon frankó. főleg, ha jó sok almából van és esetleg csak darabosra turmixolod:) Neked is sok sikert a vizsgaidőszakhoz!

Névtelen írta...

ok, megfogadom a tanacsod :) koszi, viszont!