2008. február 29., péntek

obsession

Az egyik kedvenc kínai éttermes (bisztrós, de inkább büfés; értsd: gyorskajáldás) fogásom a szezámos-mézes bundában sült csirke, meg a pirított tészta (ám utóbbit inkább az eská verzióban kedvelem). Először nem sokat tudtam megenni ebből az intenzív ízű, édes-sós, igencsak aromás ételből, nem is ízlett annyira. Aztán mindig úgy rá-rákívántam, míg ez a furcsa vonzalom átváltott imádattá, meg inkább függőséggé. Ha a városban járok és kajálunk valamit két elintéznivaló közt, mindig ezt választom a kínai büfé kínálatából. Pedig nem vagyok egy beszűkült gondolkodású gyerek, igyekszem mindig minden újat kipróbálni, de ebből valahogy nem akaródzik engednem. Meg ha már ennyi pénzt kiadok egy szimpla büfés kajáért, akkor legyen már olyan, amit biztos szeretek, igaz?

Az eredeti receptet, ami alapján elkészítettem, valami idióta konyhás-gasztrós magazinból vettem. Az újság nem sokat ér; fél évig vettem, aztán rájöttem, hogy teljesen felesleges, mert össz-vissz ez az egy recept volt benne, amit valaha is megfőztem belőle. Jó, mondjuk, ezért már megérte, mert teljesen más volt, mint a büfés változat. Szaftos, ízletes, és hús is volt benne bőven. Aztán egyik munkatársam-barátnőm említette, hogy "fú, meg akarja csinálni". Hát, akkor csináljuk. A receptet KicsiVútól vettük, csak kicsit átalakítottuk; egészében véve összegyúrtuk az újságban lévőt és az általa közölt receptet. Az eredmény jó lett, felfaltuk, ami maradt, azt meg lefotóztuk. Enikő, köszönet az ötletért és a kóstolgatásért:)

Csirke szezámmagos, mézes bundában, pirított tésztával


400 gr csirkemell
szezámmag

a páchoz:

ötfűszerkeverék
teáskanálnyi só
csipet cukor
2 ek. szezámolaj
kis fehérbor

a bundához:

fél csésze liszt
fél csésze étkezési keményítő
1 tojás
2 ek. étolaj
fél csésze víz


az édes-erős mázhoz:

méz
cukor
ketchup
szójaszósz
kis fehérborecet

A húst csíkokra vágom, a páchoz valókat összekeverem és beleforgatom a húscsíkokat. Egy-két óráig pácolom őket a hűtőszekrénybe téve. Ezután összekeverem a bunda hozzávalóit. A víz mennyisége lehet több is, lényeg az, hogy állagra sűrű palacsintatészta-szerű masszát kapjunk. A csirkemellcsíkokat ebbe mártom, majd forró olajban kisütöm. Nekem az igecsak megsütős verzió vált be; ha halványra sütöttem a húsokat, akkor vizenyős volt és nyers-ízű, így visszadobáltam őket, hogy süljenek még. Ezután a máz hozzávalóit felolvasztom egy serpenyőben, összekeverem őket, kicsit forralok rajtuk, majd beleteszem a kisült, bundás húsokat. A serpenyőt addig rázogatom, amíg minden egyes húsfalatot befed a vöröses-barnás máz. Ezután rászórom a szárazon megpirított szezámmagot.

Én pirított tésztával tálaltam, amihez a sós vízben kifőtt, lecsöpögtetett spagettitésztát egy forró serpenyőbe dobtam és ráöntöttem 2-3 ek szójaszósz, kis ecet, 2 ek. cukor, 8 ek. víz és pár csepp chiliszósz keverékét. Ezt jól elforraltam, míg rá nem sült a tésztára. A tésztát lehet gazdagítani reszelt sárgarépával, újhagymával (KicsiVútól; én az utóbbit tettem), de zöldborsóval, vagy párolt kínai kellel is.

17 megjegyzés:

meir írta...

a blog látogatása bizonyos érzéseket és ingereket felkavar. Ezért :) netpincer.hu

starfi írta...

remélem jó érzéseket és ingereket...:)

Névtelen írta...

A kínaira én az utóbbi fél évben kaptam rá és az egyik fő ok pont a sült tészta volt (ahova én járok így hívják).

Köretként is kérhető, én imádom édes-savanyú csirkével, csípős nyolckincses hússal (marha + csirke) de pirított gombás csirkével is - egy kis extra édes vagy csípős szószt nem árt kérni rá.

Hanem ami szenzációs a budapesti Szervita téri "magyar" kínaiban (a parkolóház mögött, a DM mellett található), az a csípős-csirkés sült tészta. Ez a starfokker által említett tészta-köret, csak pirított hagymával, csirkemell darabkákkal és sok csipőspaprikával (chilivel?), amolyan egytálételként felszolgálva.

Hmmm... Beindult a nyáltermelésem.

meir írta...

jaja nagyon jókat:) majd jön a valóság és csaba aki hozza a kaját és vissza sírom a régi szép időket amikor az ember még háztartást vezetett:) mikor lesz cheddar-ral töltött jalapenos?

starfi írta...

mármint hogy én mikor csinálok? nemá, az olyan snasssz... meg szerinted kapok én itt jalapenost??

meir írta...

snassz?:) hmmm én szeretem, gondoltam hozok neked, de akkor nem

starfi írta...

én is szeretem, úgy értettem, hogy csinálni snassz:) nem kihívás:D

meir írta...

nekem az volt, mert menet közben meg elmentem pisilni:) emlékszem rá nagyon.

starfi írta...

milyen menet közben??? :D (nade meir, ez itten egy főzősblog.)

meir írta...

tudom hol járok:) milyen menet:)? hát miközben a nem kicsit csípősbe tömködtem a sajtos misungot és utána paníroztam. Ez volt a menet, nem is kicsi... Másra én most nem is gondoltam, csak a kulináris élvezet összekeverése a szükségleteim kielégítése során fellépő égető érzéssel.
megjegyezném, hogy a szóellenőrzésnél a "brokim" szót kaptam.

starfi írta...

:)))))))))))))))))) hát, van humora a systemnek:D jól van, jól van, különben meg kimagyaráztad magad, elhiszem, hogy így volt:D

meir írta...

de csípősből bármilyen kreatív éteknek hű olvasója leszek és készítője is.
a szóellenőrzés minek?

starfi írta...

nemtom, mer gondoltam úgy viccesebb lesz a blog, meg a kommentek. és látod, igazam lett:)

meir írta...

ja akkor maradok a csípős receptre várásnál és a brokimnál, ha már ennyire személyeskedik ez a robot.

Névtelen írta...

mint olvasom, ötletgazda voltam :) Bár a főzésben nem volt sok hasznom, a "főzzünk együtt"-ből "főzz nekem" lett, de bármikor ismételhetünk :D ja, és naggyon finom volt!

katacita írta...

ma megcsináltam.
iggggen jó lett!
köszi:)

starfi írta...

katacita, örülök:) szívesen!:D