2008. január 19., szombat

túrógombóc, kicsit másképp

Ma gyorsan, meló előtt összedobtam ezt a túrógombócot, aminek a receptjét JamjarLady oldalán olvastam (recepthez link itt). Kicsit fel akartam dobni (nem mintha nem imádnám a túrógombócot csak úgy tejföllel és porcukorral), így karamellben párolt cseresznyét kínáltam hozzá, mert ez jutott eszembe és mert ez volt az egyetlen bogyós gyümölcs, ami volt itthon (mélyhűtőben, na).

Túrógombóc karamelles cseresznyével

a gombócokhoz:

500 gr túró
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
2 ek. porcukor
csipet só
4-5 ek. búzadara
egy halom zsemlemorzsa
vaj

a cseresznyés öntethez:

kb. 50 szem magozott cseresznye
3 ek. kristálycukor
fahéj

A tojássárgákat habosra keverem a sóval, porcukorral, vaníliás cukorral. Hozzáadom a túrót és a búzadarát, majd alaposan elkeverem. A tojások habjait keményre verem, majd óvatosan a túrós masszába forgatom. Sós vízben addig főzöm a hideg vizes kézzel formázott gombócokat, amíg fel nem jönnek a víz felszínére. Közben a vajon aranysárgára pirítom a zsemlemorzsát, a kifőtt gombócokat ebbe forgatom.

A cukrot beleszórom egy serpenyőbe, és megolvasztom, majd megvárom, míg világosbarnára színeződik. Ezután beleteszem a cseresznyét. Levet fog engedni, amit lassú gyöngyözéssel elforralok, hogy besűrűsödjön; közben a karamell is feloldódik. Fahéjjal ízesítem.

Igazából nem tudtam dönteni, hogy akkor csak tejföllel és cukorral, vagy a cseresznyés öntettel egyem-e. Először így, aztán úgy ettem, végül pedig a kettőt együtt. Mindhárom remek volt.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

nagyon jó az új dizájn!

starfi írta...

köszi szépen!

Névtelen írta...

Jónak hangzik nagyon a cseresznyés szósz is! Legközelebb így is kipróbálom. Bár nálunk meggy van mindig a hűtőben. :) Üdv,

starfi írta...

biztos vagyok benne, hogy meggyel is jó lesz. szerintem almával, szilvával, bogyósokkal is ki lehetne próbálni...:D

Névtelen írta...

Milyen volt, hogy a búzadarát nem hagytad állni, hogy megszívja magát?
Vagy csak nem írtad bele? Van más is amit kifelejtesz? :o)

starfi írta...

a búzadarát nem hagytam állni, de ettől függetlenül teljesen jó lett a végeredmény (nem volt kemény a gombócban, ha erre gondoltál). ahogy olvashatod az eredeti receptben is, ott sem hagyták, hogy megszívja magát.