anyunak elég szép magyar
konyha-gyűjteménye van. főként a nyolcvanas évek végéről és a kilencvenes évek
elejéről, egészen 95-96-ig. ez utóbbi a kedvenc időszakom a mai napig, már
kamaszkoromban, akkoriban rengeteget olvastam az újságot. nem is értem; miért
nem merült fel már akkor, hogy szakács legyek? rengeteg receptre emlékszem,
amiket már akkor el szerettem volna készíteni, aztán jól el is maradt.
nemrégiben vásároltam pár magyar konyhát, amelyek anyunak nem voltak meg, aztán
később egy akkora gyűjteményre bukkantam, hogy szerintem az egész 90-es évek
elejét felöleli. ezt ezúton is szeretném megköszönni az illetőnek! a következő
recept is olyan, amire emlékszem, hogy a lugas alatt olvasgattam és már akkor
álmodoztam róla. megérte elkészíteni.
narancspuding
narancspuding
3-4 narancs (200 ml
frissen facsart lé kell belőle)
400 ml tejszín
6 tojás
1 vaníliarúd
kevés vaj
két narancs héját
lereszeljük (csak a sárga részt), majd a többivel együtt mind kifacsarjuk. a
levet és a lereszelt héját összekeverjük, majd félretesszük. ezután a vaníliarudat
felhasítjuk, magvait kikaparjuk és a magvakat és a rudat is a tejszínbe
keverjük. hozzáadjuk a cukrot és felmelegítjük. utána hozzáöntjük a
narancsleveket is, majd félrehúzzuk a tűzről.
ezután a tojásokat felütjük,
elkavarjuk, majd a narancslétől kissé lehűlt tejszínes keverékhez adjuk. egy
edénybe vagy a mosogatóba hideg vizet engedünk, ez majd később kell. a tojásos-narancsos
keveréket alacsony lángon melegíteni kezdjük. szufléformákat kivajazunk, a
sütőt 160 fokra előmelegítjük. a tojásos keveréknek nem szabad felforrnia, mert
összefut, a fehérje kicsapódik és bizony a narancsleves rántotta nem éppen egy felemelő
fogás. először a tojásos cucc hígabb, majd ahogy emelkedik a hőmérséklet, egyszer
csak hipp-hopp besűrűsödik.
ekkor a tűzről azonnal levesszük és az edényt
hidegvizes fürdőbe tesszük, pár percig tovább keverjük, hogy a főzés mindenképp
abbamaradjon. ezután a kivajazott szufléformákba merjük a sodót, mindegyiket
háromnegyedig töltjük. a sütőt 160 fokra előmelegítjük. vízfürdőbe állítjuk és a sütőben 45-50 perc alatt készre
gőzöljük (szépen remegni fog a végére, összeáll és egy halvány színt is kap), utána rácson hagyjuk hűlni és hidegen fogyasztva a legjobb. karamellszósszal
remek.
eredeti recept: magyar konyha, 1996
11 megjegyzés:
ééééés megcsinálta a karamellt :) szép lett és a puding is tetszik :]
Megérte!!! Kipróbálom :)! Ezt az újságot a 80-as években nagyon kedveltem, ami meg van belőle- a mai napig minden elkészíthető és kedvenc belőle. A maiakról ezt nem mondhatom el, sajnos, más a színvonal!
Én megenném rántottaként is, de így is biztos nagyon finom :D
reni, meg. negyedjére sikerült, ez nem az én napom :D :D
a puding amúgy elég tömény, egyet nyomtam be az előbb és totál tele vagyok :D narancsosabb mondjuk lehetne.
vicuska, köszönöm, de jó! :) majd tudasd, milyen lett! és vigyázz, nehogy úgy járj, mint én... :D igen, a magyar konyha most totál más, mint anno volt. most is klassz újság, de teljesen más értékekkel, mint anno. most például szerintem kevesen főznek belőle.
erika, jááááááááááj :D így azért garantáltan jobb, hidd el :D
Jól hangzik és szép is lett! Ez akkor a második menet lett, az első rántotta nem volt menthető?
igen, ez a második menet volt. itt csak fél adagot csináltam a recepthez megadotthoz képest, 4 szufléforma lett 3/4-ig. az első adag, úgy ahogy volt, leutazott a csatornarendszerbe :D (kivétel a vaníliarúd, azt beletettem a másodikba)
Jól néz ki és biztos fincsi is! :)
Kedves Starfi! Mivel Te vagy az egyik oka, hogy most már én is blogot írok (a másik Tücsök Bogár, szeretnélek meghívni a Húsvéti menü ajánló "játékba". Nézz be hozzám a részletekért, ha még nem ismernéd!
koszi a receptet! hany fokos sutoben gozolod a vegen a pudingot? THX
fotokron, jó hogy szóltál, a receptben pótoltam a hiányosságot, 160 fokon kell gőzölni. köszönöm! :)
Köszönöm szépen! :)
Megjegyzés küldése