ezzel a két recepttel szeretnék minden olvasómnak, bloggertársamnak boldog karácsonyt kívánni!
marcipános-diós bonbon
300 g marcipán
125 g porcukor
90 g finomra őrölt dió
konyak
1 mokkáskanál rózsavíz
300 g jó minőségű étcsokoládé
fél dió, mandula, pekándió a díszítéshez
a marcipánt az átszitált porcukorral és a dióval összekeverjük, hozzáadjuk a konyak-rózsavíz keveréket és jól összegyúrjuk. az étcsokoládét gőz felett lassan felolvasztjuk. a marcipánmasszából kis adagokat kicsípünk és négyzet alakúra, vagy tetszőleges alakúra formázzuk. ha hígabb a massza, akkor villára szúrva megforgatjuk benne, ha nem, akkor szintén villára szúrjuk és egy konyhai ecset segítségével a csokoládét a marcipánkockákra kenjük. a marcipános bonbont rácsra tesszük, ott hagyjuk megdermedni a csokoládét, ezért az alját nem is érdemes becsokoládézni (ahol beleszúrtuk a villát), mert csokisan nehezebben jön le a rácsról és törni is fog. a bonbonok tetejére fél diót teszünk (amíg még meleg a csokoládémáz). hűtőben sokáig eláll, de tapasztalatom szerint nincs rá nagy szükség.
gesztenyés praliné egész gesztenyével
300 g gesztenye (pucolatlanul)
150 ml rum + 50 ml víz
50 g cukor
300 g jó minőségű étcsokoládé
1 ek vaníliakivonat
kevés rum (a csokimázba, elhagyható)
cukrozatlan kakaópor
a gesztenyét X-alakban bevágjuk és 1 órát vízben áztatjuk. forró sütőben (180-200 fokon) 20 percig sütjük, amíg a héja kicsit kinyílik és enyhén megpirul. gyorsan megpucoljuk, amíg még forró. a többit addig konyharuhával kibélelt tálba tesszük és be is takarjuk. minél később hűl ki, annál tovább könnyebb pucolni. eztuán a rumot a vízzel összekeverjük, beleszórjuk a cukrot és az egész gesztenyéket pár percig főzzük. leszűrjük, kihűtjük. a csokoládét darabokra törjük, vízgőz felett lassan felolvasztjuk, majd a vajat, a kevés rumot és a vaníliakivonatot hozzáadjuk. a gesztenyéket egyesével a csokoládéba dobjuk, két kiskanál segítségével megformázzuk, majd mignonpapírokra tesszük. ha kihűltek, a kakaóporral megszórjuk őket.
marcipános-diós bonbon
300 g marcipán
125 g porcukor
90 g finomra őrölt dió
konyak
1 mokkáskanál rózsavíz
300 g jó minőségű étcsokoládé
fél dió, mandula, pekándió a díszítéshez
a marcipánt az átszitált porcukorral és a dióval összekeverjük, hozzáadjuk a konyak-rózsavíz keveréket és jól összegyúrjuk. az étcsokoládét gőz felett lassan felolvasztjuk. a marcipánmasszából kis adagokat kicsípünk és négyzet alakúra, vagy tetszőleges alakúra formázzuk. ha hígabb a massza, akkor villára szúrva megforgatjuk benne, ha nem, akkor szintén villára szúrjuk és egy konyhai ecset segítségével a csokoládét a marcipánkockákra kenjük. a marcipános bonbont rácsra tesszük, ott hagyjuk megdermedni a csokoládét, ezért az alját nem is érdemes becsokoládézni (ahol beleszúrtuk a villát), mert csokisan nehezebben jön le a rácsról és törni is fog. a bonbonok tetejére fél diót teszünk (amíg még meleg a csokoládémáz). hűtőben sokáig eláll, de tapasztalatom szerint nincs rá nagy szükség.
gesztenyés praliné egész gesztenyével
300 g gesztenye (pucolatlanul)
150 ml rum + 50 ml víz
50 g cukor
300 g jó minőségű étcsokoládé
1 ek vaníliakivonat
kevés rum (a csokimázba, elhagyható)
cukrozatlan kakaópor
a gesztenyét X-alakban bevágjuk és 1 órát vízben áztatjuk. forró sütőben (180-200 fokon) 20 percig sütjük, amíg a héja kicsit kinyílik és enyhén megpirul. gyorsan megpucoljuk, amíg még forró. a többit addig konyharuhával kibélelt tálba tesszük és be is takarjuk. minél később hűl ki, annál tovább könnyebb pucolni. eztuán a rumot a vízzel összekeverjük, beleszórjuk a cukrot és az egész gesztenyéket pár percig főzzük. leszűrjük, kihűtjük. a csokoládét darabokra törjük, vízgőz felett lassan felolvasztjuk, majd a vajat, a kevés rumot és a vaníliakivonatot hozzáadjuk. a gesztenyéket egyesével a csokoládéba dobjuk, két kiskanál segítségével megformázzuk, majd mignonpapírokra tesszük. ha kihűltek, a kakaóporral megszórjuk őket.
tv paprika magazinokból, kicsit átdolgozva
más karácsonyi trüffelek a tejbegrízen:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése