anno egyszer olvastam valahol, valamelyik külhoni blogon talán, de lehet, hogy csak egy hozzászólásban, hogyan is lehet rózsaszín birsalmakompótot készíteni. pár hete javasoltam beatbullnak is a módszert, kipróbálta, készült is egy baromijó desszert. most rajtam volt a sor, ha már valakinek bevált, miért ne sikerülne nekem is. halkan jegyzem meg, hogy először kételkedtem a módszerrel kapcsolatban, ami ugye annyi, hogy lassan és sokáig kell főzni a birsalmát. és lám, tényleg rózsaszín lesz.
lassan főtt birsalmakompót sáfránnyal és vaníliával
8-10 kisebb birsalma80-100 g cukor, vagy ízlés szerint
egy vaníliarúd
1 csillagánizs
4-5 szegfűszeg
1 citrom
1 csipet sáfrány
víz
a birsalmákat megmossuk, ledörzsöljük róla a szöszmöszöket. egy kisebb tál vizet (amiben el tud majd merülni az összes birsalma) odakészítünk, és egy fél citrom levét belenyomjuk. a birset gerezdekre vágjuk és kimagházazzuk és minden egyes sikeres magtalanítás után a citromos vízbe tesszük őket. ha kész vagyunk, a citromos vizet átöntjük egy lábosba, a birsalmákkal együtt.
kis lángon felforraljuk, hozzáadunk még egy negyed citromot, a szegfűszegeket, a cukrot, a kettéhasított vaníliarudat, a sáfrányt és a csillagánizst. kis lángon, lefedve pár órán keresztül főzzük, az elpárolgott folyadékot pótoljuk, és az ízesítést is érdemes többször ellenőrizni. a csillagánizst én az első 25-30 perc után kiszedtem, hogy ne legyen túl erőteljes az íze. a sáfrányt tulajdonképpen csak a színe miatt terveztem bele, de nagyon jó íze is lett tőle, nem a megszokott birskompót lett az eredmény.én körülbelül négy órán át főztem, a legkisebb gázrózsán, takarékon.

10 megjegyzés:
Fantasztikus! :)
Megyek is, harapok egyet a birssajtomból... Mer csorog a nyálam.
Isteni lehet ez a kompót.
Beatbull birsalma kompótját pont ma készítettem el! :)
Viszont ez legalább annyira tetszik, úgyhogy holnap meg ez jön! :)
duende, köszönöm:)
flatcat, köszönöm, nem fogsz csalódni szerintem:)
Nagyon jól hangzik ez a kompót sáfránnyal! Igazán izgalmas íze lehet. Én valószínűleg a szegfűszeget vettem volna ki 25 perc után és a csilagánizst hagytam volna benne ;)
Nagyon szép színe lett - az árnyék miatt tűnik ilyen sötétnek, vagy tényleg ennyire sötétrózsaszín lett?
igen, bb, tudom, hogy nem szereted a szegfűszeget:) én fahéjat nem raktam bele. tényleg sötétrózsaszín lett, de egyrészt nagyon sokáig főtt (sokszor öntöttem fel újra vízzel). egyébként ha kicsiben nézed a képet, az a reális (a sáfrány sárgássága is jobban látszik így), ha rákattintasz és nagyban bejön a fotó, valamiért magentásabbnak tűnik, nem tudom miért, pedig direkt nem jpg-ben mentettem a fájlt. fotosopp során a rózsaszín/piros árnyalatokat egyáltalán nem állítgattam; állvánnyal készítettem a fotót, hogy ne is kelljen a fényerőt/kontrasztot se buherálni. úgyhogy ez ilyen volt, tényleg!:)
Ok, legközelebb én is tovább főzöm ;) Nagyon szép piros lett!
Gyönyörű színe lett valóban!!!
Hmmm, gyerekkoromban rengeteg kompótot ettünk húsok mellé-ezt is el tudom képzelni..Persze desszertnek is király!!
Ha egyszer lehetőséged adódik, próbáld ki a birsalmalevest is (ha még nem tetted volna :-): nagyon-nagyon finom, egyszerű... Nagymamám egyik mesterműve.
trin, köszi:)
bori, még nem csináltam, de izgalmasan hangzik, felcsigáztál. van recepted?:)
Ez a szín!!!! Gyönyörű, ezt még én is megenném, pedig nem vagyok birsrajongó.
Megjegyzés küldése