2012. április 6., péntek

tojáslikőr

nagyon gyors bejegyzéssel jövök. a következő tojáslikőr receptet anyukám évtizedek óta készíti, én is követem a hagyományt, de nemcsak húsvétra készítjük. amikor nagymamám németországból még évente többször hazajárt, akkor csokoládépohárból ittuk. bár én akkortájt inkább csak egy félkortynyit kaptam, úgyhogy nagyobb szerepe volt a csokis-ostyás pohárnak.

kedves húsvétot tartók, boldog ünnepeket kívánok!

családi tojáslikőr


1000 ml tejszín
5-6 ek kristálycukor
8 tojássárgája
1 vaníliarúd
200 ml tisztaszesz
a recept viszonylag egyszerű.

a vaníliarrudat felhasítjuk, magvait kikaparjuk és a rúddal együtt a tejszínhez adjuk. a vaníliás tejszínt a cukorral felmelegítjük (ha édesebbet szeretnénk, mehet bele még, kóstolgassuk közben), majd kihűtjük. tojássárgájákat elkavarjuk, majd lassan a kihűlt cukros tejszínhez keverjük. utána hozzáöntjük az alkoholt is, elkeverjük. ezután a tojásos keveréket szűrőn áteresztjük. a vaníliarudat beletesszük egy üvegbe, majd rátöltjük az átszűrt tojáslikőrt. a likőrt jól lehűtjük. ezután már fogyasztható is, de pár napi érés után még jobb. a pár napi érés mondjuk nálunk nem szokott előfordulni, mert addigra rég elfogy.

4 megjegyzés:

Erika írta...

Igazi nosztalgikus finomság. Nálunk anno dédnagymamámnál volt mindig és én csak a kupakból ihattam egy kortyot...5 évesen...:)

Petra írta...

Hát ez az, azt a pár nap érlelést én sem tudnám kivárni... :))))
Boldog ünnepet kívánok! :)

Alíz, Erdélyből írta...

Na ezt én is kipróbálom alkalomadtán. Továbbra is áldott húsvétot kívánok!

starfi írta...

erika, nosztalgikus bizony :) látom, nem csak nálunk!

petra, remélem szép volt a húsvétod! :)

alíz neked is köszönöm, remélem tudtál pihenni is!