anyukám évtizedek óta készíti a következő ételt. már kiskoromban is ott gőzölgött a karácsonyi asztalon. hagyományosan ünnepekkor ettük, ám idén elmaradt, úgyhogy pár napja készítettem el. igazi téli étel, lassan fő, krumplipürével tuti. az eredeti recept a finn konyha című könyvben található, ünnepi ragu néven. ott szarvashússal készül, friss vörösáfonyával (puolukka vagy svédül lingon), úgyhogy a szarvasból marha lett, a vörösáfonyából pedig tőzegáfonya (amit itthon vörösáfonyaként árulnak). aszalt szilva is került most bele, mert remek ízt ad a marhahúsnak és a vörösboros szaftjához is illik.
aszalt szilvás-vörösáfonyás marharagu
2 nagy fej vöröshagyma
egy nagy marék aszalt szilva (kb 150 g )
egy marék vörösáfonya (kb 100 g )
200 ml száraz vörösbor (én villányi kadarkát használtam)
10 szem egész feketebors
egy ek liszt
kis ág rozmaring ill. kis ág kakukkfű
só
2 megjegyzés:
Ez túl jól hangzik, úgyhogy azt hiszem bűn lenne kihagyni!
Woo-hoo, ez aztán a remek falat!!
Megjegyzés küldése