2010. augusztus 3., kedd

töltött paprika

két hét nyaralás elég ahhoz, hogy az ember nagyon keresse utána a hazai ízeket. lecsó, petrezselymes zöldbabfőzelék, kefires süti friss gyümölccsel, lecsós csirke túrós csuszával, töltött paprika. mostanában ezekre vagyok rákattanva, azért az itthoni konyha mégis az itthoni konyha. ma elég meleg van, fülledt is, persze, csináljunk paradicsommártást friss, érett paradicsomból, hozzá a töltött paprika meg a maradék húsból a fasírt sütése már smafu. egyébként egyik kedvenc nyári ételem a töltött paprika, édes paradicsommártással, főleg azért, mert nemcsak nyáron készíthető.

töltött paprika

600 g darált sertéscomb
5-6 tölteni való paprika
5-6 ek. főtt rizs (2 evőkanálnyi szárazból lesz ennyi bőven)
frissen őrölt feketebors
1 tojás
esetleg kevés őrölt pirospaprika

1300 g érett paradicsom
1 kis darabka friss gyömbér, meghámozva
1 ág zellerzöld
1 kisebb pucolt vöröshagyma
4-5 szem feketebors
2 ek. liszt

a paradicsomot jól megmossuk, kis darabokra vágjuk és ujjnyi vízzel feltesszük főni. beletesszük a gyömbért, a hagymát,a zellerzöldet, a borsot, megsózzuk és a cukrot is hozzáadjuk. lassan addig főzzük, amíg a paradicsom puhára fő. ezután a gyömbért, a zellert, a hagymát kivesszük belőle, botmixerrel óvatosan pürésítjük, majd szitán átszűrhetjük (én ezt általában kihagyom).

a húst összedolgozzuk a tojással, sóval, frissen őrölt borssal, főtt rizzsel. a paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, az ereit kivágjuk, néhány helyen hústűvel megszurkáljuk. megtöltjük őket a húsos keverékkel, majd a paradicsommártásba tesszük. ha marad még hús, gombócokat formálunk. úgy a jó, ha a paradicsommártás ellepi a paprikákat. gyorsan felforraljuk, majd lefedve kis lángon kb 45 percig főzzük.

ha kész, a paprikákat és a gombócokat egy tányérra szedjük, a paradicsommártást pedig besűrítjük egy kis vízzel simára kevert liszttel, forralunk rajta egyet és a visszarakjuk a belevalókat.

általában főtt krumpli készül mellé, ma friss kenyérrel ettem.

magyar konyha 1995/4

9 megjegyzés:

Dög írta...

egyik kedvencem :) nagyon guszta! :)

Bianka írta...

Nagyon szeretem. Igazán jól néz ki

Zsuzsi írta...

Na üdv újra itthon! Betett a sok kínai kaja, mi? Jó egy kis hazai... Jóóól néz ki a töltött paprikád, most megenném :) Várjuk a beszámolókat és a sok-sok fotót :)

Maimoni írta...

Nekem is ez az egyik kedvencem! És még csak szójaszósz sem kell bele:))

Neguilla írta...

Izgi lehet a gyömbér a paradicsommal..:-)

Doctor Pepper írta...

huuh, elképzelem a menzás konyhásnéniket, ahogy dobnak egy hátast a gyömbér láttán:):)

Enikő írta...

héé, itt van olyan, ami nincs paprikában... hazudós... :)))

Liza írta...

Nekem is egyik kedvenc ételem, Anyukámtól tanultam és én is édesen szeretem.
Nagyon guszta!!!

starfi írta...

köszi mindenkinek:)

zsuzsi, köszönöm:) azért szeretem én a magyar konyhát, na, még ha a kínai is remek :)

neguilla, igazából így lett egy kicsit fűszeresebb zamata, de egyébként olyan, mint amilyennek kell lennie:)

doctor pepper, meg nyilván a friss paradicsomból készülő mártás láttán is :D

enikő, én egy szóval nem mondtam, hogy nincsenek gombócok... csak arról volt szó, hogy én szeretem a paprikásat is! :D