2010. június 25., péntek

spanyol fokhagymaleves

a levest a wild gourmets spanyol részeinek egyikében főzték. én sokkal több fokhagymát használtam hozzá, mint a receptben előírták, de nem lett egyáltalán tolakodóan fokhagymás, kellett hozzá ennyi. az őrölt pirospaprikától igencsak magyarosnak tűnik; igazi nyári leves ez (vagy most inkább nyárhelyettesítő leves), tele ízekkel.

spanyol fokhagymaleves

12 gerezd fokhagyma
4-6 szál újhagyma
2-3 zellerszár
2 érett paradicsom
1 kis ág zsálya
2 babérlevél
1 csokor petrezselyem
kis csokor kakukkfű
fél citrom
édes és csípős pirospaprika ízlés szerint
olívaolaj

plussz személyenként 1 tojás és szikkadt fehér kenyér/baguette

az újhagymát, a zellerszárat és a fokhagymát apróra vágjuk, olívaolajon megfuttatjuk, a zsályával és a kakukkfűvel együtt. az edényt lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a paprikákat, jól elkeverjük, majd felöntjük vízzel. a paradicsomokat kettévágjuk és a belsejét lereszeljük (a héja a kezünkben fog maradni). mehet a levesbe a paradicsom, a babérlevél, a citrom késsel körbevágott héja (csak a sárga rész!) és a só. gyorsan felforraljuk, majd ha felfőtt, takarékra vesszük és 20-30 percig főzzük. közben a kenyeret falatokra tépkedjük, kicsit meglocsoljuk vízzel és olívaolajon szépen megpirítjuk. ha lejár a leves főzési ideje, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, kicsit átforraljuk és kész is.

mindenki egy jó marék pirított kenyeret és egy buggyantott tojást kaphat bele, ezt a levesben is meg lehet főzni, én külön szoktam főzni (nem túl sok víz + kevés ecet + pár szem bors + 1 babérlevél, max. 3 perc). én személy szerint nagyon szeretem ezt a levest, többször is készítettem, volt, hogy szárított egész chilipaprikák is mentek bele.

inspiráció: wild gourmets

13 megjegyzés:

PetitPrince írta...

:DDDDDD Azért a buggyantott tojás megint befigyel! :))))))

Reni írta...

tetszik! most annyira spanyol-konyha lázban égek, megkaptam a Spanyol Kulinária c. könyvet... azért ott is szentelnek egy oldalpárt a pirospaprikának (őröltnek, egésznek egyaránt)

Notburga írta...

Hát ember legyen a talpán, aki ez után a leves után még valamit tud enni.
Nem egyszerübb a paradicsomot meghámozni, az eredmény ugyanaz, nem?

Bianka írta...

Brutál módon kívánatos

Gabah írta...

Wooow! Nagyon jól néz ki! Mentettem! Tojás helyett lehet, hogy görgetek majd a közepébe egy félbevágott bivalymozzarellát..

lúdanyó írta...

Jók eszek a szegénylevesek :)

Maimoni írta...

Nagyon-nagyon jól néz ki!!! Szuper recept.

Puszedli írta...

Kellően hideg van ehhez a recepthez, úgyhogy ma kipróbálom.

Ízlésszindróma írta...

Hümmm, de jó lenne bele kanalazni:))

Liza írta...

Szívesen megkóstolnám én is, nagyon tetszik a recept!

starfokker írta...

pöti, az mindig:)))

reni, én is szemezgetek azzal a könyvvel, nekem az orosz van meg.

notburga, itt csak kettévágod a paradicsomot, és a nagylyukú reszelőn lereszeled. szerintem ez egyszerűbb, mint forró vízbe mártogatni, lehámozni, és akkor még reszeld is le.

gabah, azzal sem lehet rossz, bár megjegyzem, a spanyolok nyers tojással eszik, nem is buggyantottal...

puszedli, írd majd meg, hogy ízlett!

trinity írta...

Vittem:)) Köszi!!!

Daisy írta...

Szeretem Locatelli mestert, de a fokhagyma levese nem ízlett.
Ezt viszont kóstolás nélkül is kedvencemmé fogadom. Lehet, hogy holnap meg is főzöm.