2010. április 7., szerda

kettő legyet egy csapásra...

...már ami a receptet illeti, lásd később.

igazából nagy volt nekem a bánatom. a magyar gasztroszférában a március és az április többnyire a medvehagymáról szól. én két éven át próbálgattam így-úgy, de valamiért nem nyerte el teljesen a tetszésem. és akkor rájöttem, hogy miért! sütve, de még inkább főzve van egy kicsit érdekes, édeskés-torokmarós utóíze, ami nekem nagyon idegen. lehet, csak én érzem, vagy mást nem zavar. mondjuk még kaptam egy tippet levesre, talán megpróbálkozom vele. egyelőre azonban marad a nyers felhasználás, úgy mindig ízlett. úgyhogy most megvilágosodtam. most, hogy otthonról betankoltam jó házi tojással, muszáj volt egy tojássalátát készíteni, aztán meg a házi majonéz adta magát hozzá.

húsvét után ez ilyen „kellemest a hasznossal” recept. ott a rengeteg főtt tojás, muszáj valahogy hasznosítani. meg ugye, a medvehagyma. tessék menni, szedni, tojás megfőz, majonéz villámsebességgel bekever, összekutyul, fűszerez, megesz. negyed óra, és kellemes reggeliben van részünk. azért egy jóféle házi kenyér vagy baguette erősen kívánkozik hozzá. előtte akár egy pálesz is lecsúszhat.

medvehagymás tojássaláta házi majonézzel

1 személyes adag

három tojás (két főtt tojás, ha az ünnepi maradékból dolgozunk plussz egy nyers a majonéznek)
kb 200 ml majonéz
napraforgóolaj
pár csepp frissen facsart citromlé
1 tk dijoni mustár
frissen őrölt feketebors
1 ek leöblített kapribogyó
1 kis csokor petrezselyem
1 csokor medvehagyma


ha nem főtt tojást használunk, hideg vízben feltesszük a tojásokat főni. ha felforr, két percig főzzük, majd lekapcsoljuk alatta a gázt, lefedjük és 12-15 percig fedő alatt, a forró vízben tartjuk.

majonézt így készítünk: a majonézhez elkeverjük a tojássárgáját, majd cseppenként hozzáadjuk az olajat, megint keverjük, megint adagolunk, megint keverünk. amikor már elég kemény a massza, mehet hozzá vékony sugárban az olaj. célszerű három kézzel rendelkezni: egyik az olajat sugarítja, a másik keveri, a harmadik pedig fogja a tálat, mert különben jól elcsúszkál. kb 150-200 ml napraforgóolajat simán felvesz a tojás, ekkor jöhet bele a mustár, a citromlé, a bors és a só. a citromlétől annak rendje és módja szerint szépen kifehéredik.

a tojásokat hideg vízben lehűtjük, megpucoljuk, felszeleteljük, majd 90 fokkal elforgatjuk és megint szeletelünk rajta egyet. hozzákeverjük a majonézhez, ha kell, utánaízesítjük: sózzuk, borsozzuk. a medvehagymát csíkokra, a petrezselymet apróra vágjuk és a kapribogyóval együtt a salátához keverjük. frissen a legjobb.

10 megjegyzés:

Reni írta...

napok óta tojássalátás szendvicsre áhítozom (én vagyok az egyelten, aki nem főzött húsvétkor tojást? :D), viszont a medvehagyma készletem erősen megcsappant...

én idén próbáltam sütve és nyersen is, nekem inkább nyersen, a páromnak mindenféle módon bejött :]

Ági, aki főz írta...

Ez meg itt az én viszonyom a mh-hoz. http://agifoz.blogspot.com/2010/04/medvehagyma-meg-en.html

De azért lehet, hogy még teszek egy próbát a tojássalátáddal.

ahimsa írta...

Nálam egy darab medvehagymás receptet sem találsz, nekem se nyersen, se főzve nem sikerült megbarátkoznom vele. És ez már csak így is marad. Pedig elég jól tud kinézni a fotókon mint pl. a tiéden is.

Notburga írta...

Nahát, csak összejött az a medvehagymás recept ;-)

starfi írta...

végre találtam valakiket, akiknek fenntartásai vannak a medvehagymával kapcsolatban!

reni, nyugodtan tedd rá kenyérre szerintem, finom lesz.

ági, kommentet írtam, megértelek :)

labdarózsa, köszönöm:) vannak ilyen dolgok, amik valakinek egyszerűen nem jönnek be.

notburga, össze! talán még egy medvehagymás recept lesz, aztán utána vége a szezonjának. (hálisten. jön a spárga meg az eper, azt azért jobban szeretjük:D )

duende írta...

Jöttem kisebbségnek! :)) Én nagyon szeretem! De valóban, nyersen a legfinomabb. Illetve nekem prószában ízlett a legjobban.

Garffyka írta...

Duende, erősítem a kisebbséget :) Én is szeretem, túrós pogácsába sütve mennyei :) Finom főzelékbe, levest megbolondítani vele, galuskába.

Én nyersen nem próbáltam még, de ami késik, nem múlik, héten úgyis tervezünk medvehagyma vadászatot :)

starfi írta...

duende, gyere maskor is!:-)

garffyka, pogacsaba sutve ettem a tavalyi medvehagyma-fesztivalon, ugy tenyleg finom volt.

lorien írta...

Nyálcsorgató, de ha lehet mondani, az a házi bagett még érdekesebb, kifejezetten miatta nagyítottam a képen :)

Unknown írta...

Medvehagymát spenóttal, ricottával quiche-be... mennyei.. próbáld ki, amíg szezonja van, nem fogod megbánni :)