2009. november 18., szerda

csicsókakrémleves

múlt hétre terveztem, hogy felrakom ezt a receptet, de jellemző módon csak most van energiám rá. mivel már jócskán csicsókaszezon van, eléggé megérett az ötlet, hogy krémlevest csináljak belőle. nem használtam fel mind, amit vettem, valószínűleg szalonnás-morzsásan fogom a maradékot elkészíteni, de még nem vagyok biztos benne. a levesre visszatérve, finom lett, curry-vel és mézzel készült. utólag visszagondolva, lehetett volna még egy kicsit currysebb, meg talán kis chilipaprika sem ártott volna neki. a tetejére petrezselyemből készült pesto került, ami remekül harmonizált az édeskés-földes-füstös levessel.

csicsókakrémleves petrezselyempestóval

600 g csicsóka
1 evőkanál méz
löttyintésnyi olívaolaj
ízlés szerint currypor
150 ml száraz fehérbor
zöldségalaplé (később lehet többet is hozzáadagolni) vagy húsleves
frissen őrölt feketebors

petrezselyem pesto (opcionális)

a csicsókát meghámozzuk, a meghámozott gumókat citromos vízben tartjuk, hogy ne barnuljon meg. ha megvagyunk minddel, felszeleteljük őket, majd az olívaolajat felhevítjük. a szeletekre vágott zöldséget megfuttatjuk benne, maximum öt percig. hozzáadjuk a curryport, a mézet és felöntjük a fehérborral, 10 percig alacsony lángon gyöngyöztetve forraljuk, vagy addig, amíg el nem fő a bor nagy része. ezután felöntjük zöldségalaplével (vagy, húslevessel), felforraljuk, beízesítjük a sóval/borssal. a vékonyra szelt csicsóka ekkor már puha, lehet pürésíteni. ha túl sűrű lenne a végerednmény, hozzáöntünk még kevés alaplevet.

forrón a legjobb, megfejelve 1-2 kanálnyi petrezselyempestóval. igazi klassz őszi leveske.

a bűvös szakács nyomán.

10 megjegyzés:

trinity írta...

Szégyen-gyalázat: nem ettem még csicsókát...Mihez hasonlít? Biztosan finom!!!

starfi írta...

trin, nem is tudnám elmondani. édeskés, állagra kicsit puhább, mint a krumpli, van benne egy földes-diós íz, amit nekem meg kellett szoknom, és kicsit füstös is. én szeretem már nagyon:) nem lehet kapni a piacon nálatok?

Limara írta...

Hasonlót főztem a minap én is, a csicsókát paszternákkal és zeller főztem össze. :)

trinity írta...

Az a helyzet, hogy még nem láttam, de ezentúl majd jobban figyelek:)) A diós íz, az csábít...

Daisy írta...

Trinity az egyik kolléganőm azt mondta, olyan, mint a friss karalábé, a másik szerint, mint a fehér retek, de nem csípős. Persze Starfokkernek van inkább igaza.
Éppen ma készülök levest főzni én is, de van egy paszternákom még, amit beletennék, viszont a curry is csábító.

starfi írta...

nekem még egy fél paszternákom csücsül a hűtőben, pár gumó csicsóka mellett, ki kellene találnom már valamit.

Garffyka írta...

Trin, én sem ettem még csicsókát, de mindig megnéztem a zöldségesnél, hogy jó is lenne, csak mit főzzek belőle. Most már tudom, ezt a leveskét fogom rittyenteni hétvégére :)

Unknown írta...

Jó a kanál a képen :)

starfi írta...

juli, te voltál az egyetlen, aki észrevette! :D

Unknown írta...

Érdekes, ha egy képen fényes felületet látok, mindig rögtön azt keresem mi tükröződhet benne, lehet érdekes dolgokat találni, pont mint ezen a képen :)