2009. október 20., kedd

saláta, sült zöldségekből

még nyáron láttam egy tévéműsort, valamikor az augusztus huszadikai hosszúhétvége körül. a néni, aki főzött, többféle olyan ételt is készített, amiket magunkkal lehet vinni, ha piknikelünk, kirándulunk. nálunk a piknik annyira nem divatos, de a kirándulás igen sűrűn előfordul, legyen szó a mecsekről, vagy ha otthon vagyok, a környező dombokról és halastavakról (bár utóbbi esetben még nem vittünk ételt, általában birsalmát és diót és szilvát szoktunk szedni a bozótos-erdős területeken a falu mellett.).

kicsit elkalandoztam a lényegtől, ami, hogy isteni salátát dobott össze a szőkehajú néni (és már nagyon nem tudom, ki volt és milyen műsor volt), ha valaki ráismer ennyiből, dobjon már egy kommentet, hogy beírhassam. a saláta pedig sült padlizsánból és paprikából állt, szokatlan ízesítőkkel, de mondanom kell, működött. ugyanis már nem először került az asztalra, amikor fotóztam, de még érdemes elkészíteni, ha valaki kedvet kap.

sült padlizsán-és sült paprikasaláta naranccsal és szezámmaggal


3 padlizsán
4-5 kápia paprika
olívaolaj
1 narancs lereszelt héja és kifacsart leve
4-5 ek szezámmag
1 csokor petrezselyem
löttyintésnyi balzsamecet vagy fehérborecet (opcionális)


a paprikát kimagozzuk, negyedekre, a padlizsánt ujjnyi szeletekre vágjuk, 200 fokos sütőben, sütőpapíron addig sütjük, míg színük lesz, megsülnek kicsit, sőt, a parika enyhén szenesedjen meg, már ami a héját illeti. én azt hiszem kb kétszer 20 percig sütöttem a zöldségeket, közben megfordítottam mindet egyszer. ezután egy nagy tálba tesszük a zöldségeket, folpack-kal lezárjuk, és 15 percig puhítjuk. a paprikáról ezután lehúzzuk a héját (a padlizsánról nem muszáj), és a padlizsánnal együtt falatnyi darabokra vágjuk.

a zöldségeket meghintjük sóval, az apróra vágott petrezselyemmel, a narancshéjjal, majd hozzáadjuk a narancslevet, az olívaolajat, és ha kicsit pikánsan szeretjük, akkor a kevés borecetet is. a szezámmagot serpenyőben, szárazon megpirítjuk, és a salátába keverjük. sültcsirkével, grillezett húsokkal, isteni. köretként is megállja a helyét. a legjobb szobahőn, vagy kicsit hűtve tálalni, mert melegen nem kellemes a narancs íze.

9 megjegyzés:

Éva írta...

Anna Olson?

szepyke írta...

Nem egy terhes néni volt és egy tengerparti házban főzött???
Betojok az ötleteitől, ha egyre gondolunk.. A tv paprikán láttam, de szerintem nem Anna Olson.

starfi írta...

hát, nemtudom. nem volt terhes, de megnéztem a gógliban az "anna olson" fotókat, és még mindig nem vagyok biztos benne, hogy ő volt. de abban sem, hogy nem... :)

Ízlésszindróma írta...

Mindenesetre ez saláta nagyon klassz:)))))

Garffyka írta...

Padlizsánom van otthon, vadászok paprikát és egy narancsot. Nekem látatlanban is tetszik, megvan a són sült csirkéhez a köret egy része :)

starfi írta...

ízléssz, köszi:)

garffyka, köszönöm:) próbáld ki először kevesebb narancslével, több reszelt héjjal. ha nem érzed túl tolakodónak a narancsot, rakj bele több levet.

trinity írta...

A sült padlizsán nagy kedvenc -szerintem a paprikával is az lesz!!! Holnap már nem tudom megsütni, de hétvégén feltétlenül!! Köszi a tippet!!

erős ildikó írta...

Szeretjük a padlizsánt, és ilyen formában még nem láttam, már a szín- és ízkompozíció is lenyűgöz! Mindenképpen próbát teszünk vele, köszi!

starfi írta...

trin, napmátka, szívesen:)