nem könnyű fotózni semmilyen fagyos dolgot. erre a mai napon jöttem rá, amikor is a szőlős vkf-re készült szőlő sorbet megérett a fotózásra. biztosan ugyanígy nem könnyíti meg az ember dolgát, ha fagylalttal, granitával dolgozik. történt ugyanis, hogy a nagyondurván lila sorbet egyszerűen nem akart gömb formát felvenni, pedig a fagylaltoskanálnak olyan szép íve van.
előre terveztem, és a sorbet 10 perccel a fotózás előtt kikerült a mélyhűtőből. a kevés fény miatt az erkélyen fotóztam, oda készítettem egy poharat, megtöltve vízzel, a fagylaltoskanalat, a háttérnek szolgáló deszkát, szalvétát és porcelánt, és még a lereszelt lime-héjat is a díszítéshez, illetve a fényképezőgépet (nélküle nehéz lenne). a sorbet azonban megmakacsolta magát, és belekötött a fagyisdobozba; nagy nehézségek árán azonban sikerült pár fotót készíteni.
ja és hogy milyen lett az íze? remek, de komolyan. a szőlőnek nagyon jót tesz a zöldcitrom, az otello fürtök aromái is érződnek, a leheletnyi rózsavíz pedig mennyei lett benne.
otello sorbet zöldcitrommal és rózsavízzel
1500 g kék és vörös szőlő, vegyesen, köztük minél több otello szőlő (nekem 4 nagy fürtöm volt)
100 + 150 ml víz
150 ml-nek megfelelő mennyiségű cukor
2-3 lime
2 ek rózsavíz
a szőlőt megmossuk, leszemezzük, kb 100 ml vízzel feltesszük a tűzre. gyakori kevergetés mellett, közepes lángon a szemeket szétnyomkodjuk, illetve addig főzzük, amíg a szőlőszemek ki nem repednek. ezután turmixoljuk, majd egy szitán átpasszírozzuk, hogy a héj és a magok fennmaradjanak (nem kell félni, a turmix nem szedi szét a magokat).
a cukrot és a 150 ml vizet felfőzzük, és a szőlős léhez adjuk. belecsavarjuk a lime-ok levét, hozzáadjuk a rózsavizet, elkeverjük és az egész keveréket egy műanyagba öntjük. mélyhűtőben 1-2 óráig fagyasztjuk, majd óránként kivesszük, átkeverjük, hogy könnyebb textúrájú legyen, mindezt 3-4-szer elegendő megcsinálni.
2009. október 19., hétfő
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
8 megjegyzés:
Szép lett ez nagyon!! Csodás mély árnyalat.....Hát még az íze, isteni lehet!!!
Jujj, nagyon bele tud kötni a dobozba:OO Tapasztaltam....
De gyönyörű! Szívesen megkóstolnám! :) Otellóból tegnap lekvárt főztem, a színe valami csoda, az ízéről már nem is beszélve! :))
Jesszusom, de szép!
Nekem a fagyikkal meg az volt a bajom, hogy ahogy kivettem a hűtőből a fotóra már folyt, mint a Niagara...:)
Jaj ez tényleg gyönyörű lett!Én odavagyok az otelló színéért bármiben legyen is. Mondjuk most már fagyira nem annyira vágyom,inkább forralt bor:)
Ja, gyerekeim kommentárja amikor ma meglátták a tortát: olyan mintha műanyag lenne! (azért megették)
trinity, miért nem mondtad előre?:D
limara, a lekvár is nagyon nagyon finom lehet.
szepyke, köszönöm:) akkor az inkább jégkása, hm?:D
moha, köszönöm szépen:) mondjuk amikor még elkészült (két hete kb), akkor még rövidgatyában mászkáltam a városban. most meg...
A nagy nehézségek nem látszanak a képen. Gyönyörű lett. :)
Nagyon finom lehetett a szőlő rózsavízzel és zöld citrommal, nagyon tetszik ez az ötlet is! :)
A színe csodálatos, az ízét virtuálisan kóstolgatom.
Köszönöm, hogy olvasóm lettél :)
Hűséges látogatód vagyok, ígérem, többször fogok hozzászólni ínycsiklandó alkotásaidhoz.
fc, próbálkoztam, próbálkoztam:) köszönöm.
garffyka, igazán nincs mit, én is köszönöm. és örülök neki!:)
Megjegyzés küldése