két-három hete (mielőtt elindultunk az 'országjáró' túrára) kaptam egy csomag norvég, füstölt lazacot a norvég barátoktól. akkor félreraktuk, tiszteletemet tettem az otthoniaknál, voltam budapesten, a balatonon is napoztam és körbejártuk a fertő-tavat (a fürdés nem volt annyira kellemes benne, lévén térdig ér az iszap...). a következő félév hétfőn kezdődik, addig még kiélvezzük a nyárvégét, már amennyire a munka engedi, ilyenkor alkalom adódik a félretett füstölt lazac felhasználására.
úgyhogy ez lett belőle, és igen, mostanában odavagyok a tésztákért. :)
farfalle citrommal, kaporral és füstölt lazaccal
100 g füstölt lazac
olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
2 ajókafilé
100 ml száraz fehérbor
200 ml tejszín
1 nagy csokor friss kapor
1 citrom
1 lime
csipet szerecsendió
300 g farfalle
az olívaolajat felmelegítjük, kis lángon megfuttatjuk benne a szétzúzott fokhagymát és az ajókát. pár perc múlva felöntjük a fehérborral, és lassú tűzön besűrítjük. hozzáöntjük a tejszín felét, belereszeljük a citrom és a lime héját, majd facsarunk is bele kevés citromlevet.
ízesítjük szerecsendióval, majd megint forraljuk kicsit. a tésztát kifőzzük közben. ezután a mártáshoz tesszük a vékony csíkokra vágott lazacot, ráöntjük a tejszín másik felét, végül az apróra vágott kaprot is beleszórjuk. a mártást pár perc alatt készre főzzük, majd a kifőtt tésztát hozzákeverjük.
két személyes adag.
2009. szeptember 1., kedd
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
8 megjegyzés:
Humm-humm, ebbol en is kérek :)
Igen, mostanában én is tésztás lettem! Ezt pl. azonnal megkóstolnám! :)
hát, még van egy kicsi belőle...;)
Ajaj, füstölt lazac-nagyon szeretem!!
Ajaj, én meg sem a lazacot, sem a kaprot nem eszem meg. Tényleg gáz vagyok... Most neked is inkább integetek, mert hozzászólni mást nem tudok...:DD
szepyke, :))))))))))
Madarat tolláról, starfokkert a norvégokról!
Legközelebb ne a tóban dagaszd a sarat, hanem biciklizd körbe! Saját tapasztalat.
igen, már én is rájöttem, hogy annak több értelme lett volna:)
Megjegyzés küldése