2009. június 8., hétfő

zöldborsó mánia 2

a zöldborsó addikció a végéhez ér, ezzel a recepttel. semmi csűrés, csavarás és variálás, úgy adom közre, ahogy ezt anyu évek óta készíti, és ahogy előtte a nagymamám készítette. a levesnek van valami sajátos emlékezés-illata, amikor eléri a forrpontot és gőzölögni kezd, mintha a gyermekkor gondok nélküli időszaka párologna belőle.

mert emlékek vannak, még ha foszlányokban is. a tűző napon limonádét iszom a nagymamáméknál, még nincs kész a kerítés, és amikor elfogy az ital (minden nap más színű szívószálat kaptam hozzá), bemegyek a szúnyoghálós ajtón, és ez a leves fődögél a tűzhelyen, mennyei illatokkal. talán még fejteni is segítettem néha, és nem volt kérdés, mi készül az édes zöldborsóból.

most, hogy otthonról kaptam nagyon nagyon sok zöldborsót, gondoltam szerencsét próbálok a recepttel. és a várakozásaim is felülmúlta az eredmény, úgyhogy fotóztam és felrakom, hátha másnak is ismerős, netán fontos nyári elem ez a leves. érdekelne, ki ismeri még így, ki készíti hasonlóan?

anyu és mama féle zöldborsóleves

400 g zsenge fejtett zöldborsó
2 nagy új sárgarépa
1-2 kisebb új petrezselyemgyökér
1-2 kisebb, érett paradicsom
kevés olívaolaj (eredetileg zsírral készült, de nincs itthon zsír basszameg)
1 ek őrölt pirospaprika
1 púpozott ek liszt
1 ek delikát (ennek hiányában húslevessel öntöttem fel a levest)
kb 750 ml víz
1 ek cukor
frissen őrölt feketebors

1 csokor petrezselyemzöld
liszt, víz, tojás és só a nokedlihez

a zöldségeket megtisztítjuk, apróra vágjuk (a borsót nem kell kisebbre:) ), kevés zsírban/olajon megfuttatjuk, majd megszórjuk a cukorral, majd ha a zöldségek kevés levet engedtek, az edényt lehúzzuk és a zöldségekre szórjuk a pirospaprikát, majd elkeverjük, hogy a színét jobban kiadja, és a lisztet is belekeverjük.

felengedjük vízzel (kábé 750 ml-vel, minimum, lehet többel is, de úgy jó, ha nem túl híg a leves), visszatesszük a tűzre, belevagdossuk a paradicsomot is. ha a zöldségek már majdnem puhák, sózzuk és borsozzuk és petrezselymezzük a levest (és ha kell, kevés cukor is mehet még bele), közben elkészítjük a nokedlit, majd beleszaggatjuk a levesbe, és ha a tészta puhára főtt, megpróbáljuk nem az egész edény levest belapátolni.

10 megjegyzés:

Vesta írta...

Az én nagymamám éppen így csinálta (és igen, ő is zsírral), csak paradicsomot nem tett bele.Az édes borsó, a zsenge répa, sok petrezselyem és a nokedli így együtt, ilyenkor nyár elején nekem kihagyhatatlan!!!

PartizánOrsi írta...

Nálunk is nagyjából így készül, csak paradicsom és cukor nélkül. Én a nokedlihez csak annyi lisztet veszek, amennyit maga a tojás felvesz (1 tojás két személyre) és mindig ugyanabból az ezeréves Garfieldos bögréböl szaggatom kiskanállal:-))

Andi írta...

Nálunk csak zöldborsóval és pirosan azaz fűszerpaprikával, meg cukorral meg galuskával. A végén pedig tejföllel meg ecettel :)))) Eszméletlen finom.
Jahh és a másik mikor zöldborsó olajon megfuttat rá egy kis cukor meg sok sok petrezselyemzöld, félpuhára párol majd fele fele arányban tejjel és vízzel felönt. A végén ebbe is jöhet a galuska amitől egy kicsit sűrűsödik is. Ez még talán a fűszerpaprikás változatnál is finomabb (sőt szerintem ez sokkal jobb).

trinity írta...

Bizony-bizony:a nagyimtól pontosan így tanultam!!!
Zsír nálam sincs, a cukrot pedig én kicsit karamellizálom, mielőtt a lisztet hozzáadom.
Isteni leves!!!!!

starfi írta...

Vesta, a paradicsom opcionális, anyu szokott rá, hogy ha ven esetleg a hűtőben árválkodó paradicsom vagy paprikacsuma, akkor felhasználja. de anyut meg szerintem mama szoktatta rá.:) és ahogy írod, ez így kihagyhatatlan.

Partizánorsi, jók ezek a berögzült szokások, hagyományok (mint a garfieldos bögréből való szaggatás):)

Andi, mi ezt nem szoktuk savanyítani, de nem rossz ötlet!:) ízvilágban biztosan más.

trinity, karamellizáltan is biztosan nagyon finom, sőt!:) szerintem az egyik legjobb nyári leves, valóban.

duende írta...

Anyu is így főzi, tényleg! :)

trinity írta...

Szia,
vár nálam egy kis kérdés-de a vizsgaidőszakra fel vagy mentve:))
Majd ha időd-kedved engedi:

http://zamatesillat.blogspot.com/2009/06/most-meg-titok.html

murok marci írta...

épp tegnap fözten én is az én nagymamás receptemet. eddig még sosem hallottam, a karamellizálást és a lisszttel megszórást, de eltudom képzelni, hogy jó lehet. majd kipróbálom.

szepyke írta...

A világ egyik legfinomabb levese a zöldborsó leves. Friss, ízes, egyszerű. Nálam sem kerül bele paradicsom, és cukor, viszont, ha kész, akkor tejföllel és citromlével eszem! Imádom! Ez itt a képen nagyon jól néz ki!

starfi írta...

nokedli, csak bátran, elrontani biztosan nem rontja el:)

szepyke, köszönöm! érdekes, mert nagyon sokan szeretik tejfölösen-savanykásan.