2009. június 4., csütörtök

zöldborsó mánia 1

azt hiszem, a nyár első jele (vagy a kései tavaszé), ha friss zöldborsót lehet szemezgetni a kertben. még akkor is, ha 15 fokot mérnek a hőmérők. vasárnap, mint már említettem, otthon voltam és a kertben borsót szedtünk, aztán a teraszon borsót fejtettünk. kaptam kábé egy kiló zsenge zöldborsót, de sokat gondolkodtam rajta, mi is készüljön belőle. és akkor megláttam ezt.

hát ez a recept valami fantasztikus. egyszerű, letisztult. én persze kicsit átalakítottam, még több zöldet kívántam hozzá, így került bele petrezselyem, bazsalikom és spenót is. a sáfrány isteni zamatot nyújt benne (a színélményről nem is beszélve), de a gyömbért és a koriandert kihagytam.

egyébként nem tudom, ki hogy van vele, de én már nagyon várom azt az időszakot, amikor majd egyszer (pár év múlva talán) piacon lehet kapni friss zöldfűszereket, csokrokba kötve, és nem kell 3-4bevásárlóközpontot végignyargalni egy cserép bazsalikomért.

finomfőzelék zöldfűszerekkel

300 g zsenge zöldborsó
1 közepes fej új karalábé
5-6 zsenge sárgarépa
kevés olívaolaj
500 ml csirkehúsleves
csipet sáfrány

200 ml tejszín
40 g hideg vaj
100 g zsenge spenót
egy csokor petrezselyem
egy csokor bazsalikom

az olívaolajon megfuttatjuk a megtisztított, felkockázott répát és karalábét. utána hozzáadjuk a zöldborsót, kicsit tovább kevergetjük, majd felöntjük a húslevessel, beletesszük a sáfrányt is. 10 perc múlva (vagy ha már elég puhák a zöldségek) sózzuk, hozzáadjuk a spenótleveleket is, 2-3 percig tovább főzzük. a zöldségeket leszűrjük, félretesszük. a főzőlébe hozzáöntjük a tejszínt és az apróra vágott petrezselymet, majd ha felforrósodott, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat. ezután visszaöntjük a zöldségeket a lébe, újra átmelegítjük az egészet és beleszórjuk a finomra vágott bazsalikomot is. azon nyomban tálaljuk, én tükörtojással ettem.

chili és vanília receptje alapján

6 megjegyzés:

maszatkonyha írta...

szia:)
a lehel téri piacon van egy árus, középen az őstermelőknél (nagyjából a tojás"szekcióval" szemben), ott mindig van friss cserepes zöldfűszer (meg néhány ágat is lehet kapni zacskóban 300,-ért), a kis cserép olyan 500,-ft körül van, a nagyobbak 1000,-ft-ba kerülnek.

Főz és fecseg írta...

Igazából a Te változatod felel meg az ízlésemnek, mert én is mindig megfuttatom a zöldségeket, illetve saját levében dinsztelem, és kevés levet öntök csak hozzá. Szerintem más az íze így, mintha csak főznéd. Ezzel együtt, igazán nem értem, hogy mi a jelentősége annak,hogy leszűritek a zöldséget, majd a kész mártásba teszitek újra vissza átmelegíteni. Jó játék a főzés,de valószínűleg nagyon földhözragadt vagyok, mert én csak ipari méretekben tudok gondolkodni, 4-5 fős családnak ugyanígy előállítani nem könnyű. Szóval én nem szedem szét a főzeléket.
Ami a zöldfűszereket illeti, igazad van, nagyon gyér lehetőségek vannak. Nem nagy kertem van, de ma már ott tartunk, hogy a néhány tő paradicsomon kivűl már csak fűszereket tartok, de azt aztán sok félét.

trinity írta...

Á, szóval ez a gusztusos és szépen tálalt főzelék volt az ebéd! A sáfránytól pompázatos a színe!!!!(Ha a menzán is így nézne ki, hogy szeretnék a gyerkőcök! )

Nem akarok beleszólni, de szerintem csak azért szűri le a zöldségeket Starfokker, hogy míg a mártást is befejezi, ne főjön szét az épp tökéletes harapnivaló zöldség...Lehet, hogy rosszul gondolom...

duende írta...

Te is fiam, Tejbegríz? :)))

Mármint a zöldborsómániára gondoltam. csak ma két receptet is feltettem... Múlt héten is egyet... és még nincs vége... :))))))

blany írta...

Az óbudai piacon is van 2 fűszeres hölgy, akik friss és szárított árut egyaránt kínálnak, csinos csokrokban, méltányos árért. Ahol legnagyobb a sültkolbászszag, ott van az asztaluk (Flórián felőli oldalon).

starfi írta...

maszatkonyha, blany, kedvesek vagytok, de nem budapesten lakom:)

főz és fecseg, nekem azért volt szimpatikus a zöldségek leszűrése és csak a főzőlé dúsítása ill. fűszerezése, mert úgy könnyebb volt kevergetni a levet, mintha a zöldségek ott lettek volna. még széttörtek volna, a kis zsengék:) én egyébként most betáraztam friss zöldfűszerekből, de még tervezem további példányok beszerzését.

trinity, ez:) a te szempontod is mérvadó, nem szétfőtt zöldségeket akartam, hanem éppen megfőtt zöldségeket.

duende, nálam már csak egy fog jönni, az abszolút favorit. mert elfőztem az összes borsót, amit anyutól kaptam. :)