ma délelőtt persze elfelejtettem, hogy megy a spektrumon jamie oliver egyik műsora, hm-hm, asszem vidéki konyhájának hívják magyarul... az eredeti címe pedig jamie at home. le is maradtam volna róla, ha nem nyomom be a tévét, úgyhogy gyorsan fel is vettem a mai részeket. az egyik legszimpatikusabb az indiai sárgarépasalátája volt (már ami a mai részeket illeti), de egy cseppett átalakítottam, én párolt répát akartam enni. Ilyen lett:
forró sárgarépa fűszeres marhahússal
300 g darált marhahús
olívaolaj
3 nagy sárgarépa
1-2 fej lilahagyma
2 tk. egész római kömény (ne helyettesítsük, de elhagyható)
1 kisujjnyi friss gyömbér, lereszelve
1 chilipaprika
fél citrom leve
1-2 ek. garam masala
só
petrezselyem, szezámmag
a római köményt pár percig szárazon pirítjuk, majd mozsárban összetörjük. (külön érdemes a szezámmagot is megpirítani.)
a chilit kimagozzuk, kierezzük, apróra vágjuk, az olívaolajon pár percig forrósítjuk, majd hozzádobjuk a húst, sózzuk, rászórjuk a garam masalát, és aranybarnára sütjük (én kicsit tovább sütöttem a kelleténél, jellemző).
a lilahagymát félfőre vágjuk, a sárgarépát meghámozzuk, majd a hámozóval csíkokat vágunk le belőle. mivel nekem nagy répáim voltak, ezért még a csíkokat félbevágtam, hosszában, így esztétikusabb lett. olívaolajon megfuttatjuk a gyömbért, hozzádobjuk a répacsíkokat, megszórjuk az összetört római köménnyel, fedő alatt, néha átforgatva nem túl puhára pároljuk, amikor már majdnem kész van, a hagymát is hozzátesszük. a végén meglocsoljuk a citromlével, és még egyszer átkeverjük.
tálaláskor a húsra halmozzuk a forró sárgarépát, megszórjuk petrezselyemzölddel és szezámmaggal, majd amíg még meleg, gyorsan megesszük.
2009. február 22., vasárnap
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
7 megjegyzés:
Istenien néz ki! Szeretem a meleg salátákat.
köszi:) én is szeretem; ha úgy csináltam volna, mint jamie. akkor nyers lett volna a répa => a hús két falat után kihűlt volna, olyan sokáig tartott volna elrágcsálni a répát ;)
Egyetértek. Én nyersen csak reszelve szeretem salátákba. A tökreszelőn szoktam lereszelni, úgy vsatagabb csíkok lesznek belőle, de még elrághatók. Vagy néha, ha "szedjen hangyát" akcióban vagyok, akkor késsel vágom gyufaszálnyi vékony csíkokra. Ezt inkább csak díszítés gyanánt, mert nagyon mutatós. De ritkán hangyásodom! :))
Ez is nagyon jól néz ki....
Muszáj volt beszereznem 1-2 ázsiai hozzávalót, mert megfertőztél:)
Ez már megint nagyon csábító! :))
Nézz be hozzám kérlek! :))
Starfokker, lerohantak a NŐK!!:)))
Légyszi, hozzám is gyere, vár valami!
http://zamatesillat.blogspot.com/2009/02/kulonleges-barati-dij.html
trinity, miket vettél?:) köszönöm szépen!
Limara, köszönöm szépen Neked is!:)
Megjegyzés küldése