2008. október 27., hétfő

ázsiai saláta

Vasárnap délben sültcsirkét csináltam Szakácsok könyve módra. Kicsit fel akartam oldani a sültcsirke-mellé-uborkasaláta szabályt, bár az uborkát megtartottam a hozzávalók közt. Annyi lett a turbózásból, hogy egyhén ázsiai beütése lett a salátának. A végeredmény klassz lett, illett a sültcsirkéhez, még úgy is, hogy friss ropogós kenyérrel ettük.

Gyors ázsiai uborka-retek saláta

1 uborka
1 nagy jégcsapretek
2 sárgarépa
1 tk. só
1 csipet nátrium-glutamát
kevés szójaszósz

A retket és a sárgarépát meghámozzuk és az uborkával együtt vékonyra szeljük. Ezután egy vastagabb falú műanyag zacskóba tesszük őket és megsózzuk, majd jól összerázzuk. A levegőt kiszorítjuk a zacskóból, lekötjük és 20-30 percig állni hagyjuk. Tálaláskor kevés glutamátot szórunk a zöldségekre, majd meglocsoljuk szójaszósszal.

A glutamátot el is lehet keverni a szójaszósszal, bár én szeretem a kis kristályok ropogását a fogam alatt:) A nátrium-glutamát pedig egy hagyományos ázsiai hozzávaló, amely több természetes élelmiszerben is megtalálható (mint egy aminosav, a glutaminsav sója). A glutaminsavról és az umamiról (a nátrium-glutamát ízéről) a wikipedián.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

ehhh... nem kellett volna azt a wikit. én végigolvastam, bár nem kellett volna :))) lusták kedvéért kiemelem ide a lényeget:
'A glutamát az emlősök idegrendszerében található legáltalánosabb serkentő neurotranszmitter. A neurális szinapszisok preszinaptikus sejtjében a glutamát vezikulákban tárolódik.'
tök világos, nem? :))))

starfi írta...

nekem igen:) Neked mi a bajod ezzel?:))))))

Mamma írta...

Starfi, ha van kedved, próbáld ki ezt a zöldségtriót a vietnámi nuoc cham-szósszal. Garantáltan ütős!!:-))

starfi írta...

utánanéztem Nálatok a nouc cham-szósznak, hát, nem lehet rossz:) nem lesz a nyersen használt halszósztól túl intenzív az íze?

Mamma írta...

Nem, dehogy, nyersen is nagyon jó, nekem az omlettnél leírt változat ízlik a legjobban, de a szád íze szerint alakítsd az arányokat:-)
Igazából vietnámi halszósz kellene hozzá, de most nekem is csak thai van, tökéletes:-)))
Nálam a múltkor két hét alatt elfogyott egy üveg rizsecet, mert mindennap gyártottam....
Sok sikert! és számolj be kérlek:-)

starfi írta...

nekem azt hiszem, vietnami halszószom van, de most nem vennék mérget rá:))) amint elkészítek olyan kaját, amihez illik ez a saláta, nuoc cham szósszal fogom dresszingelni:)