Chilis paradicsomlekvár
kb 650 gr érett paradicsom
1 jókora darab (két hüvelykujjnyi) gyömbér, lereszelve
4 gerezd fokhagyma, fokhagymapréselve
2 ek halszósz
3 piros chilipaprika, vékonyra szelve, magostul
140 gr cukor
A paradicsom felét turmixoljuk a gyömbérrel és a halszósszal. Kis lángon feltesszük főni a paradicsom másik felével, amit apróra vágunk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a chilit és a cukrot (és azt a 100 ml vörösborecetet, amit én persze kifelejtettem a receptből, de így is nagyon jó lett; az eredeti hozzávalók mennyiségét ld. a könyvben). Lassú tűzön kezdjük forralni, a képződő habot leszedjük a tetejéről. Időnként megkevergetjük, hogy ne ragadjon le, illetve hogy a leragadt lekvárt felkapargassuk:) Egy idő után elfővi a levét, sűrűsödik, fényesedik, és akkor lesz jó, amikor már elég sűrű. Ez nálam kb. egy órát vett igénybe. Nagyon finom lett, főleg a végén, mert a köztes kóstolgatás során vett minták nem voltak túl bizalomgerjesztők. Én pirított zsemlére kentem és megkoronáztam egy-egy tükörtojással (az ötletet a Szakácsok könyve adta ofkorz).
A Szakácsok könyvéből.
És Starfi most hazamegy a anyukájához és az öcsköséhez, mert utóbbinak születésnapja lesz.
5 megjegyzés:
Üdv a klubban!:-)))
http://pakosztos.blogspot.com/2008/08/paradicsomos-csilidzsem.html
millie, Te is kihagytad az ecetet:D
Pedig kell az bele:-)))
(mármint az almaecet)
jóvanna, elfelejtettem:) de amúgy nem volt panasz rá, és már régen elfogyott:D
Megjegyzés küldése