Anyuval 2003 nyarán készítettük először ezt az italt, Szent Iván-éjkor. Egy finn konyháról szóló könyvben találtuk a receptet (amit rendre át is variáltunk). Frissítő, üde, gyümölcsös a javából. Tessék kipróbálni, amíg még van földieper a piacon.
Mentás földieperbólé
500 gr földieper
1200 ml mentatea (én öt filterből főztem)
6 ek. cukor
frissen facsart citromlé
mentaágak, mentalevelek
A mentát leforrázom és lefedve hűlni hagyom. A földiepret megtisztítom, megmosom, felszeletelem, egy tálban lerétegezem a cukorral. Ezután lefedem és a hűtőben 1-2 óráig állni hagyom. Ezalatt levet ereszt, ami finom szirupszerű (nem felszürcsölni az egészet). Egy nagy tálban (kancsóban, stb.) összekeverem a kihűlt mentateát és az epres-eperleves cuccot, ízesítem kevés citromlével. Ha szükséges, még egy kevés cukrot teszek hozzá. Friss mentalevelekkel díszítem, jól behűtve tálalom.
Az eredeti recept nem cukrozza le a földiepret, és még egy liter ásványvizet is hozzáad (azaz szerintem teljesen íztelen lesz). Én szeretem, ha lehet érezni a menta ízét, a földieperről nem is beszélve. Meleg nyári délutánokon nagyon jól bír esni. (Meg esős délutánokon is, mint amilyen a mai.)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
10 megjegyzés:
hű, vagy friss fodormenta levelekkel, mint abban a fini koktélban - nem jut eszembe a neve, de asszem fehér rum is van benne :)
mojito ;)
AAAaaaa....
Isteni finom lehetett... :-)
a.
nana, azaz:)
Merci, próbáld ki!:)
a., az is, még van belőle egy kicsi, ha kérsz:)
Vigyázz, szavadon foglak! ;-)
a.
Csatlakozom, tényleg finom volt :) Köszi
és a zene is tetszik :)
a., méég mindig van...:)
taen, örülök, hogy ízlett. de azt nem írom le, hogy először furcsálltad az ízét, jó?:D
Jó, köszi, akkor én se, hogy ez igazából "sima" mentatea eperrel :))))
De az kifejezetten tetszett, hogy ki kell belőle enni az epret, szóval jó volt na.
jóvanna:)
ja, mojito, azaz :) mit tesz a memóriával 7 év abszinencia - vagy mi, már írni se tudok :)
Megjegyzés küldése