2008. május 22., csütörtök

marhacurry

Na ahogy feltölti a posztot a blogger, már alszom is:))) Úgyhogy megint gyors leszek. Már a múltkor fennakadt a szemem egy kókusztejes curry-s recepten, most végre volt lehetőségem elkészíteni.

Marha-curry fehér spárgával

500 gr marhahús, falatnyi kockákra vágva
1000 gr spárga, meghámozva, darabokra vágva
3 nagy ek. red curry paste
1 ek. földimogyoróolaj
1 doboz kókusztej (400 ml)
1 szál ázsiai citromfű (lemongrass), apróra vágva
2-3 szál újhagyma vagy csemegehagyma
fél marék bazsalikomlevél
kevés tejszín
esetleg só

A húskockákhoz hozzákeverem a red curry paste-t, majd lefedve jó pár órán keresztül pácolom. Én több mint 6 órát hagytam neki. Ezután kevés olajat forrósítok, majd ráteszem a húst, nagy lángon 3-4 percig kevergetve megpirítom. Hozzáöntöm a kókusztejet, majd mérséklem a lángot. Beleteszem a citromfüvet. A hús puhulásáig főzöm (lefedve!), majd beleteszem a spárgát is. Ha már félpuha a spárga (pár perc), hozzáadom a hagymát is. Ezután magas hőfokon, sűrűn kevergetve beforralom a mártást. Ha kell, utánasózom, tejszínnel dúsítom. Belekeverem az apróra vágott bazsalikomleveleket, összekeverem, lefedem, hagyom pár percig pihenni.

Előző currym, csirkével: itt

Az eredeti recept (kisebb módosításokkal persze:)) az epicurious-ról.

10 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Helló, Starfokker!
technikai kérdés, rögtön kettő: hól vetted a citromfüvet? (én utoljára Bruxelle-ben láttam frisset)
2./ amikor utoljára marhahúsos ételt készítettem (kockára vágott marhahúsból) az majdnem 4 óra alatt puhult meg és többször kellet a folyadékot pótolnom. Elegendő volt a 400 ml kókusztej addig, míg a marhahús megpuhult?

Millie írta...

Szia! Engem is a fenyérfű érdekelne. Merthogy ez a magyarul a lemongrass :-D
Kiváncsian várom válaszod!
Millie

starfi írta...

szia gabojsza, millie! hát az úgy volt, hogy amikor fenn jártam a nagyvárosban, betértem a nagycsarnoki ázsia bétébe és ott vettem. nem volt friss, hanem eléggé összeaszott, de egészben volt legalább; és ugye a biológuspalánta mit kezd egy ilyen egész, száraz növénnyel? kihajtatja:) úgyhogy betettem vízbe, megvártam míg kigyökerezett, és el is kezdett hajtani. azóta is pohárban növesztem (bár anyu lenyúlt egyet, és az a szerencsés már cserépben nődögél).

nekem kb elegendő volt egy-másfél óra, míg megpuhult a hús, bár minden inas-izompólyás részt alaposan eltávolítottam róla. és szerintem a hat órányi pácolás is jót tett neki. jah és lefedve főztem, hogy ne párolódjon el az összes folyadék (ezt be is írom a bejegyzésbe).

millie, tudomásom szerint a fenyérfű egy pázsitfűféle neve, amely mindenfelé megtalálható a réteken, szárazabb gyepekben (Bothriochloa ischaemum, de ismerjük Andropogon ischaemum néven is), így ez a név mást takar; én ezért használom az ázsiai citromfű nevet, mely angolul valahogy jobban kifejezőbb (mármint a lemongrass).

Millie írta...

Kedves Starfokker!

Nem okoskodni akarok, de nekem is nagy pofáraesés volt pár hónapja, amit itt találtam a neten.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cymbopogon
A lemongrass az a pázsítfűféle, amiről te is beszélsz. A citromfű meg valami más. Vagy én nem értem jól?
Üdvözlettel, M.

starfi írta...

igen, nálunk ez kicsit félreérthető. lemon balm = a mi citromfüvünk (Melissa officinalis), lemongrass = a Cymbopogon genus több tagja. ez utóbbiak jobban hasonlítanak a mi általunk használt "fű" fogalomra, ezért pontosabb a lemongrass megnevezés. míg a mi citromfüvünk egy kétszikű növény. a lemongrass a fenyérfűvel együtt pedig tényleg a pázsitfűfélékhez tartozik, de teljesen különböző genus. és míg a fenyérfű nem tartalmaz illóolajokat, a lemongrass igen.

na, én így értelmezem:) és nem vettem okoskodásnak, ez így helyénvaló, hogy megbeszéljük a dolgokat:)

Unknown írta...

Nálam is nemrég készült curry spárgával - igaz hús nélkül.

Gabojsza & starfokker: A marhahús puhulásánál nagyon fontos, hogy a marhának mely részét mire használjuk! Egy bélszín természeténél fogva sokkal könnyebben puhul, mint pl. a hátszín, bár mindkettő alkalmas steaknek. Pörkölthez vagy ilyen curryhez pl. szívesen használok derékrészt (Huft németül, nem tudom magyarul mi), vagy lábszárat. Utóbbinál teljesen természetes, hogy sokkal tovább kell puhítani, hisz sokkal jobban igénybe van véve. Ezért is puhább pl. a borjú húsa, hisz az még koránál fogva alig van igénybe véve.

starfi írta...

köszi beatbull:) egyébként szerintem felsál lehetett a hús fajtája, legalábbis így emlékszem (csak kisbetűkkel volt ráírva, a termék neve "kockázott marhahús" volt)

Éva írta...

Nem kukacoskodni akarok, de ha fennakad a szemed, vagy megakad a szemed vmin, az nagyon nem mindegy:) Cserébe ellenben elárulhatnád, mennyi vízbe kell beleállítani az ázsiai citromfüvet, hogy kigyökerezzen?:)

starfi írta...

észre sem vettem:) nem baj, jó lesz így:)

hátizé, mondjuk annyiba, hogy ellepje az alsó részét. még sohasem mértem meg, de egy nagy pohárba kábé félig rakj vizet, és mehet bele a növényke.

Éva írta...

hát... ha neked jó így, nekem meg pláne jó.