2008. április 22., kedd

megint mmmm

Hallomásból szereztem egy receptet. Csontos karaj kell hozzá, és mivel volt is itthon, gyorsan ki is próbáltam. Mivel mindent szeretek benne, amivel készítendő, ezért igencsak jól is esett:)

Borban sült karaj pirított petrezselymes burgonyával

Pár szelet csontos karajt enyhén kiklopfolok, majd sózok. Jól bedörzsölöm frissen őrölt borssal, illetve megszórom négy-öt, mozsárban összetört kardamommal. Egy tepsit vagy jénait megszórok pár darabka vajjal és egy-két evőkanálnyi fagyos zsírral (amelyből majd a karajok tetejére is rakok kicsit). A karajokat az edénybe fektetem, három-négy negyed fejnyi sonkahagymát és karajonként négy-öt egész aszalt szilvát teszek rájuk.

Ezután jó 150 ml száraz fehérbort öntök a húsok alá, majd megfejelem még pár kupica vodkával, vagy fehér rummal. Alufóliával lefedve 175-180 fokos sütőben kábé másfél óráig puhítom. Közen húsz percenként locsolgatom a boros szafttal. Késsel ellenőrzöm, hogy puha-e már a hús; ha igen, leveszem róla az alufóliát és 250 fokon kábé 10 perc alatt pirosra sütöm.

Személyenként kábé 150 gr burgonyát kockára vágok, sós vízben felteszem főni. Ha puha (mikor beledöfök egy krumplikockába, az lecsúszik a kés hegyéről), leszűröm. Egy serpenyőben vajat forrósítok, majd beledobálom a burgonyát. Sózom, borsozom, bő 20 perc alatt, nagy lángon, többször rázogatva megpirítom. Hozzáadom az apróra vágott csokornyi petrezselymet is, majd az utolsó pár percben együtt sütöm.

Fontos: az aszalt szilvákat ne vágjuk félbe, mert így szaftosak maradnak. A bor minél szárazabb, annál jobb. Ha a hús körüli folyadék nagyon gyöngyözik, vegyük lejjebb a hőfokot.

4 megjegyzés:

Neguilla írta...

Ez bizony mmmm...:-)

starfi írta...

mmm bizony! próbáld ki!:) éés, szerváltam ám lemongrasst az ázsia bt-ből. már gyökerezik is:D

Neguilla írta...

Kipróbáltam!Bár volt némi különbség,a piacon ugyanis leltem egy kis borjú szűzet amit nem lehetett otthagyni,na meg az arcunkba is locsoltunk egy kis vodkát...:-)
Kíváncsi vagyok mit művel a lemongrass! Egyszer gyökereztettem avokádó magot,ki is hajtott,de aztán feladta..:-)

starfi írta...

és jó is volt azért borjúszűzzel? én is ittam ám mellé vodkát, ez nem újdonság:) a lemongrass köszöni szépen jól van, gyökerezik mintha muszáj lenne (az is), és már hajt is. tulajdonképpen ez valami fűféle-nádféle lehet, azok meg elég gyorsan gyökereznek.