2008. április 25., péntek

cottage pie

Tegnap este bepróbálkoztam egy hagyományos angol fogással, kevésbé hagyományosan. Az íze fergetegesen jó lett, na most aztán nekem ne mondják, hogy az angol konyha íztelen és nincsenek finom ételei.

A Cottage Pie (’falusi pástétom’, ’falusi pite’, bár nekem a ’tanyasi pástétom’ fordítás jobban tetszik) darált marhahúsraguból készül, tetejére pedig krumplipüré kerül. Ha bárányból készítjük, akkor Shepherd’s Pie a neve (’pásztorpite’). Hagyományosan a Sunday Roast maradékából készítik (ami pirított marhahúsból, Yorkshire pudingból és zöldségekből álló tipikus vasárnapi étel), de sima darálthús is megteszi.

Cottage Pie

2 személyre

250 gr darált marhahús
1 nagy sárgarépa
1 ek. étolaj
50 gr vaj
1 babérlevél
kakukkfű
frissen őrölt feketebors
2 nagy vöröshagyma
1-2 ek. paradicsompüré
pár csepp Worcestershire szósz
500 ml húsleves
130 gr zöldborsó


a krumplipüréhez: 400 gr krumpli, tej, vaj, 2 tojássárgája (hopp, ez nekem kimaradt), só

A hagymát apróra, a sárgarépát kockákra vágom. Az olajat és a vajat serpenyőben megforrósítom, hozzáadom a hagymát és a répát, a babérlevelet és a kakukkfüvet. Öt percig főzöm, néha-néha megkeverem. Hozzáadom a marhahúst és addig sütöm és kevergetem, amíg el nem tűnik a vörös színe. Sózom, borsozom, belekeverem a paradicsompürét és a Worcestershire szószt, majd a húslevest is hozzáöntöm. Közepes lángon 20 percig főzöm. Az utolsó 5 percben hozzáadom a zöldborsót is. Ha lejár a húsz perc, a leves nagy része már elfő, inkább raguszerű lesz az étel, valamennyi szafttal.

A krumplit kis darabokra vágom, majd hideg, sós vízben felteszem főni. Amikor puha (kb. 20 perc), leszűröm, krumplinyomón átengedem, sózom, ha kell, belekeverem a tejet és a vajat, majd a tojássárgájákat is. Jól elkeverem, egy habzsákba töltöm (nagyon ne folyjon a püré). A ragut egy tűzálló tálba teszem (egyenletesen vastag legyen), majd rátöltöm a krumplipürét. Kicsit rásimítom egy széles pengéjű késsel, vagy tortakenőkéssel. A sütőt 190 fokra előmelegítem. A Cottage Pie-t 30 percig sütöm, vagy, amíg a krumplipüré aranybarna nem lesz. Ezután kiveszem a sütőből, 10 percet hagyom állni, majd már tálalhatom is. Savanyúsággal, vagy anélkül, isteni.

A Szakácsok könyvéből.

1 megjegyzés:

Hugi írta...

Szia!
Köszönöm ezt a jó kis receptet, megcsináltam! Lefotóztuk, és megettük. isteni!!!!!!
Üdv.:Hugi