Tegnap este bepróbálkoztam egy hagyományos angol fogással, kevésbé hagyományosan. Az íze fergetegesen jó lett, na most aztán nekem ne mondják, hogy az angol konyha íztelen és nincsenek finom ételei.
A Cottage Pie (’falusi pástétom’, ’falusi pite’, bár nekem a ’tanyasi pástétom’ fordítás jobban tetszik) darált marhahúsraguból készül, tetejére pedig krumplipüré kerül. Ha bárányból készítjük, akkor Shepherd’s Pie a neve (’pásztorpite’). Hagyományosan a Sunday Roast maradékából készítik (ami pirított marhahúsból, Yorkshire pudingból és zöldségekből álló tipikus vasárnapi étel), de sima darálthús is megteszi.
Cottage Pie
2 személyre
250 gr darált marhahús
1 nagy sárgarépa
1 ek. étolaj
50 gr vaj
1 babérlevél
kakukkfű
frissen őrölt feketebors
2 nagy vöröshagyma
1-2 ek. paradicsompüré
pár csepp Worcestershire szósz
500 ml húsleves
130 gr zöldborsó
só
a krumplipüréhez: 400 gr krumpli, tej, vaj, 2 tojássárgája (hopp, ez nekem kimaradt), só
A hagymát apróra, a sárgarépát kockákra vágom. Az olajat és a vajat serpenyőben megforrósítom, hozzáadom a hagymát és a répát, a babérlevelet és a kakukkfüvet. Öt percig főzöm, néha-néha megkeverem. Hozzáadom a marhahúst és addig sütöm és kevergetem, amíg el nem tűnik a vörös színe. Sózom, borsozom, belekeverem a paradicsompürét és a Worcestershire szószt, majd a húslevest is hozzáöntöm. Közepes lángon 20 percig főzöm. Az utolsó 5 percben hozzáadom a zöldborsót is. Ha lejár a húsz perc, a leves nagy része már elfő, inkább raguszerű lesz az étel, valamennyi szafttal.
A krumplit kis darabokra vágom, majd hideg, sós vízben felteszem főni. Amikor puha (kb. 20 perc), leszűröm, krumplinyomón átengedem, sózom, ha kell, belekeverem a tejet és a vajat, majd a tojássárgájákat is. Jól elkeverem, egy habzsákba töltöm (nagyon ne folyjon a püré). A ragut egy tűzálló tálba teszem (egyenletesen vastag legyen), majd rátöltöm a krumplipürét. Kicsit rásimítom egy széles pengéjű késsel, vagy tortakenőkéssel. A sütőt 190 fokra előmelegítem. A Cottage Pie-t 30 percig sütöm, vagy, amíg a krumplipüré aranybarna nem lesz. Ezután kiveszem a sütőből, 10 percet hagyom állni, majd már tálalhatom is. Savanyúsággal, vagy anélkül, isteni.
A Szakácsok könyvéből.
2008. április 25., péntek
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
1 megjegyzés:
Szia!
Köszönöm ezt a jó kis receptet, megcsináltam! Lefotóztuk, és megettük. isteni!!!!!!
Üdv.:Hugi
Megjegyzés küldése