2008. április 11., péntek

aszalt szilvás kedvenc

Egyik kedvenc ételem a következő. Többször is készítettem már az évek során, közben itt-ott finomítottam rajta. Azt hittem sokáig, hogy saját receptről van szó (már ami a húst illeti), de aztán máshol is láttam már hasonló fűszerezést. Mindegy, attól még finom, tessék kipróbálni.

Aszalt szilvával töltött szűzpecsenye barnarizzsel és mustáros velouté mártással

a húshoz:

1 szűzpecsenye, kb. 500 gr
125 gr aszalt szilva
12 db borókabogyó
pár ágacska kakukkfű
frissen őrölt bors
kevés vaj


a mártáshoz:

2-3 kisebb hagyma (optimális esetben salotta)
kakukkfű ágacska
kevés vaj
csipetnyi őrölt fehérbors
300 ml száraz, jó minőségű fehérbor
300 ml húsleves
2 ek. magos mustár
200 ml tejszín


valamint kb. 125 gr barnarizs, só

A szűzpecsenyét középütt, hosszában kissé bevágom, és szétterítem. Megszórom borssal, sóval és az összetört borókabogyók két-harmadával. Ráhelyezem a szilvákat, szorosan felgöngyölöm, majd egy zsineggel szorosan összetekerem. Bedörzsölöm a maradék borókabogyóval, borssal, sóval. Lefedett jénaiban a hús puhulásáig sütöm (180 fokon, több, mint egy órán át). Tűpróbával ellenőrzöm, majd a fedőt levéve 250 fokon pár perc alatt pirosra pirítom. Mielőtt feltálalom, a zsineget lefejtem róla.

A mustáros velouté mártáshoz az apróra vágott hagymát fedő alatt puhára párolom. Közben hozzáadom a kakukkfüvet, a fehérborsot, a sót. Ha üveges a hagyma (ne piruljon meg), hozzáöntöm a fehérbort és addig főzöm, míg a hagymák szintjére visszafő. Ekkor beleöntöm a húslevest, szintén redukálom a hagymák szintjéig. Ekkor lehúzom a tűzről, belekeverem a mustárt, hagyom kihűlni. Majd hozzáöntöm a tejszínt, alacsony lángon besűrítem. Akkor jó, ha a fakanálra a mártás elég jól rátapad. Végül átszűröm.

A barnarizst 25-30 perc alatt kb. 1 liter sós vízben puhára főzöm. Kábé két személyre.

Megjegyzés: Ha a szűzpecsenyét rozmaringgal is szeretnénk fűszerezni, pár levelet tegyünk a szilvák mellé, és úgy göngyöljük fel. Ezesetben a velouté mártáshoz is adjunk hozzá egy ágacska rozmaringot, a kakukkfűvel együtt. Ha viszont a mártást nem szárnyas alapléből készítjük, akkor hagyjuk ki a kakukkfüvet.

3 megjegyzés:

merci írta...

nem csodálom, hogy kedvenc, nagyon jól hangzik. mentve :)

Névtelen írta...

klassz a recept! én borókabogyót eddig csak vadhúshoz használtam, szűzpecsenyéhez is jól illik?

starfi írta...

merci, köszi, szerintem nem fogsz csalódni vele:)

nosalty, köszönöm. én eredetileg nyúlhoz használtam először, de a szilvával szerintem jó kombináció, ezért próbáltam be szűzpecsenyéhez is, és bevált:)