2008. március 31., hétfő

a kókusztej a barátom

Mert rendesen viselkedik az ételben. Nem erős ízű, de selymes, krémes, köze sincs a fullasztó kókuszreszelék-meg-az-agyoncukrozott-kókuszos-édességek ízhez. Úgyhogy bé van belőle spájzolva.

Gombaleves curryvel és kókusztejjel

1 nagy fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma (ízlés, szerint, ki mennyire szereti fokhagymásan)
2-3 cm gyömbér
fél lime héja és kifacsart leve
2 nagy ek. vörös curry-krém
8 ek. szezámolaj
850 ml húsleves
400 ml kókusztej
200 gr gomba (jobb híján csiperke)
csipetnyi cukor
vágott korianderlevél

Az olajat enyhén felforrósítom (vigyázni kell vele, könnyen megég és füstöl és úgy már kellemetlen ízű), beleteszem a curry-krémet, elkeverem és pár percig kevergetve pirítom. Ezután beledobom az apróra vágott vöröshagymát és fedő alatt, alacsony lángon, egy itatóspapírral lefedve üvegesre párolom (néha meg kell keverni). Amikor már majdnem üveges, utána küldöm a szétnyomott, de inkább apróra vágott fokhagymát, gyömbért és felöntöm a húslevessel. 15 percig közepes lángon főzöm. Hozzáöntöm a kókusztejet (szűrőn keresztül, hogy a sűrűbb darabok ne maradjanak egyben), beledobálom a felszeletelt gombát (tönköstül), megszórom a cukorral, beleszórom a lereszelt lime héját. Kicsit főzöm (pár perc, hogy a gomba ne legyen teljesen főtt), majd lime-lével és korianderlevéllel ízesítem. Nem túl nagy adag, olyan két fő részére.

Kollár István receptje, erőteljesen átvariálva. Ő tesz bele kaliforniai paprikát is, ázsiai citromfüvet (lemongrass, amit itt lehetetlen megkapni), kaffir lime levelet (szintén), galangát, nem használ szezámolajat és sokkal több hagymával készíti.

2 megjegyzés:

Neguilla írta...

Szia,nagyon jól néz ki..:-)
Citromfüvet és levelet a Nagycsarnokban a pincében található Ázsia boltban tudsz venni.Ha nem bírsz elmenni szívesen veszek és küldök neked.

starfi írta...

szia, köszi:) nagyon kedves vagy, köszönöm szépen, de kábé két hét múlva megyek én fel bp-re és a culinarist és az ázsia boltot is célba veszem. a lemongrass-ról pedig azt olvastam, hogy földbe nyomva kigyökezerik, tehát lesz utánpótlás:) még eccer nagyon köszi;)